Voivod i Earth Ship u Vintage Industrial Baru – povezani smo

Voivod, kultni kanadski thrash metalci s izraženim progresivnim afinitetima, održali su sinoć prilično odvaljenu feštu u Savskoj.

Voivod u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Kanadski metalci Voivod iza sebe imaju karijeru koja se proteže kroz više od trideset godina i sasvim opravdani kultni status, no čak i u doba vrhunca svoje slave u drugoj polovici osamdesetih godina, svojim su osebujnim i pomalo iščašenim stilom zbunjivali ljubitelje prevladavajuće struje heavy metala. Od odstupanja iz ustaljenih thrash okvira naušrtb progresivnijih elemenata do obrađivanja psihodeličnog klasika Pink Floyda “Astronomy Domine” na albumu “Nothingface” iz 1989., nepredvidivost je uvijek bila jedna od značajnijih odlika ovog benda.

Voivod u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Nakon sinoćnjeg nastupa u Vintageu koji je imao trenutaka koji su podsjećali na odvaljenu punk fiestu, može se ustvrditi da se barem taj faktor nepredvidivosti nije promijenio kroz duge godine rada ove lude ekipe. Najveći dio seta očekivano su činile pjesme s ploča iz osamdesetih, pa su tako s “Killing Technology” osim naslovne stvari, koja je otvorila koncert, odsvirali i “Overreaction” i “Ravenous Medicine”, a ostali albumi su predstavljeni uglavnom s po jednim hitom, pa je svirka djelovala kao svojevrsni ‘best of’ uživo, dok su noviji materijal predstavljale pjesme s aktualnog prošlogodišnjeg EP-ja “Post Society”.

Voivod u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Šou je predvodio dobro raspoloženi pjevač Denis “Snake” Bélanger koji je mamio osmijeh u razgovorima s publikom koja se, iako nije dupkom popunila klub, uglavnom dobro zabavljala svjedočeći razvaljivanju Voivoda po pozornici. Spomenuta pankerska vibra najviše je došla do izražaja pri izvedbi pjesme “The Prow” s albuma “Angel Rat” iz 1991., te u sinkroniziranom skakutanju benda uz razmahivanje dugih kosa. Redovni set okončan je s pjesmom koja dijeli ime s bendom, pri čijoj izvedbi je i publika dobila priliku za sudjelovanje pri uzvikivanju tog pokliča, da bi se na bis vratili s obradom Hawkwindove “Silver Machine”, te na taj način neizravno odali počast pokojnom Lemmyju Kilmisteru na manje očit način nego da su se prihvatili kakve očite obrade Motörheada.

Earth Ship u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Kao predgrupa nastupila je odlična njemačka doom/sludge trojka Earth Ship koja je predstavila teški, kotrljajući materijal sa svoja četiri albuma objavljena u ovom desetljeću. Teško je reći je li njihov bubnjar namjerno pozicioniran na sredini pozornice, u ravnini s basisticom i gitaristom/pjevačem, ili je to uzrokovano činjenicom da se bend morao postaviti ispred nagomilane opreme Voivoda, ali njegovo mjesto je svakako tamo, budući da je njegovo moćno i točno mlaćenje seta glavni sastojak glazbe Earth Shipa i privlači najveći dio pozornosti slušatelja svojom finom dinamikom kaljenom u pećima legendanog Black Sabbatha.Ukratko, sinoć smo se imali priliku dobro zabaviti u Vintageu, iako ne bi škodio malo veći odaziv publike s obzirom na kultni status kojim se Voivod s punim pravom diči. No, ovako smo možda bolje mogli doživjeti atmosferu tuluma, kao i više puta ponovljenu poruku iz naslova jednog od zadnjih singlova benda, “We Are Connected”.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh