Virtualna izložba: ‘Yunferman’ – Berin Tuzlić

Multitalentirani sarajevski umjetnik Berin Tuzlić napravio je mali otklon u svojoj karijeri i odlučio nacrtati strip o neobičnom superheroju – Yunfermanu. O čemu je konkretno riječ možete saznati u našoj povremenoj rubrici ‘Virtualna izložba’ i pogledati desetak tabli ovog seksi stripa koji se na neobičan način dotiče i političkog života, popularno nam zvane, regije.

Rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, Berin Tuzlić obrazuje se u području animacije, i to u rodnoj domovini te u Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj, a u konačnici i u Zagrebačkoj školi crtanog filma. U produkciji Croatia filma, 1996. godine radi na dugometražnom animiranom filmu „Šegrt Hlapić”. Za program PRIMN francuske Vlade za edukaciju u području vizualnih komunikacija, francuska televizija Arte odabire upravo Tuzlića, i to na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz područja reklamne industrije, animacije i dizajna.

Njegov animirani film “Requiem For Pinnochio” 2016. godine proglašen je najboljim na kalifornijskom festivalu animiranog filma “Best Shorts”, a isti je također bio u nominaciji iste godine za najbolji kratki film na Cannes Film Festivalu.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, a valja istaknuti “Zlatni dukat Ataturk” za kreativni slogan „Yes, we are open” turskog Ministarstva kulture i turizma te za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gdje” za koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade francuskog Ministarstva kulture, valja spomenuti i onu na Zagrebačkog filmskog festivala.

Do sada je objavio preko 60 strip-albuma, a zanimljivo je da je osnivač one-man glazbenog projekta Drumelody, te je objavio i strip album uz posljednje vinilno ostvarenje “Aero” objavljeno za Dancing Bear.

Strip “Yunferman” je nedavno predstavio i izložbom u Sarajevu, a Ravno do dna pruža na uvid 12 tabli kroz projekt “Virtualna izložba”.

Na pitanje: Zašto Yunferman, Tuzlić odgovara: “Zato što je on korijen svega. Yunferman je jači i od Kapetana Amerike, to sad već svi znaju! On jednostavno prkosi i onima koji zbog prezimena “Kurtz” misle da su začeli ljudsku vrstu na planeti Zemlji i da su ljudi njihovo privatno vlasništvo pa trebaju ih “prevaspitati” kako njima odgovara. On je odgovor i svim puterima koji su PRAVOslavni, a i onima koji vole da nose PRAVOmasne brade, A i onima kojim “potkovica” baš ne donosi sreću. “Bidonci” bi isto trebali shvatiti Yunfermana.”

O tome odakle je došla inspiracija, Tuzlić kroz smijeh kaže: “Pa iz Sarajeva!” i nastavlja: “Nije on samo super junak. On je stvaran lik, veoma realan. Živi u našim sredinama. Samo malo pogledajte oko sebe, on je naše spasenje kad dođe smak svijeta. Njegova je poruka jednostavna: seks je divan osjećaj. Ne dozvolite da samo na vama mjenjaju lijevu i desnu ruku.”

Zadnje od Galerija

Idi na Vrh