Tommy Emmanuel ‘Accomplice One’ – radost zajedničkog muziciranja

Dobro odmjerena zbirka obrada odsvirana u društvu legendi, ali i nadolazećih zvijezda, kojoj je glavno oružje opuštenost i dobra zabava koja se opipljivo prenosi s ovih snimki.

Tommy Emmanuel “Accomplice One”

Australski gitaristički virtuoz Tommy Emmanuel u posljednje vrijeme oglašava se novim albumima gotovo na godišnjoj bazi. Posljednje izdanje bila mu je slabo zapažena suradnja s bluegrass mandolinistom Davidom “Dawgom” Grismanom naslovljena “Pickin'”, a sad, tek dva mjeseca kasnije uvelike se zadržava u istim žanrovskim vodama, ali dovodi brojne i jake snage suradnika na albumu “Accomplice One”.

Jedan od glavnih aduta iskorišten je odmah “u prvom štihu”, a to je jedan od omiljenih country autora današnjice, Jason Isbell, koji će s Emmanuelom zapjevati “Deep River Blues”. Nakon toga slijedi cijeli niz raznih pickera i pjevača i pjevačica koji će šarati što bluegrassom, što gypsy jazzom, što pop standardima koji sežu od Otisa Reddinga (mladi lav s bendžom J.D. Simo na “(Sittin’ on) The Dock of the Bay”) do Madonne (Isbellova supruga, violinistica Amanda Shires na “Borderline”).

Od vokalnih suradnji izdvajaju se još i opuštena “You Don’t Want To Get You One Of Those” na kojoj je ugostio velikoga Marka Knopflera, a koja će podsjetiti na neke akustične izlete bivšeg frontmena Dire Straitsa poput “Quality Shoe” s njegovoga solo albuma “The Ragpicker’s Dream”, zatim dah nešvilskoga countryja s Rodneyem Crowellom u “Looking Forward to the Past”, te završna kaubojska balada “The Duke’s Message” koju je otpjevala Suzy Bogguss.

No, veći dio albuma čine zapanjujući instrumentali odsvirani u društvu kolega gitarista poput briljantne bluegrass verzije “Purple Haze” Jimmyja Hendrixa s Jerryjem Douglasom ili pak “Keepin’ It Reel” u društvu britanca Clivea Carrola koja se iz sjetne balade pretvara u sjajan i razigran irski ples. Naći će se tu i nježne uspavanke (“Rachel’s Lullaby” s Jakeom Shimabukurom), a i Hot Club poslastice poput Reinhardtove “Djangology” i “C-Jam Blues” odsviran s duom koji čine David Grisman i Bryan Sutton koji će pokriti i teritorij bluesa s “Watson Blues”. Ne traba izostaviti ni gostovanje nekadašnjeg gitarista Jefferson Airplanea Jorme Kaukonena na “Saturday Night Shuffle”.

“Accomplice One” je dobro odmjerena zbirka obrada odsvirana u društvu legendi, ali i nadolazećih zvijezda, kojoj je, osim virtuoznih izvedbi, glavno oružje opuštenost i dobra zabava koja se opipljivo prenosi s ovih snimki, pogotovo u trenucima u kojima izvođači sasvim prirodno završavaju svoj jam glasnim smijanjem u nemogućnosti da zadrže radost zajedničkoga muziciranja u sebi.

Ocjena: 7/10

(Mascot Records, 2018.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh