Tko god od koncertnih i organizatora priredbi zaželi ime ‘Reunion’ mora tražiti dozvolu od stanovitog DJ Turka

Hrvoje Turčin poznat i kao DJ Turk pravno je registrirao i zaštitio riječ ‘Reunion’ koja na engleskom jeziku predstavlja opći pojam za ponovno okupljanje, kao što je opće poznata raširena praksa korištenja istog posebice kad je glazba u pitanju. Posljedice tog čina iskusili su organizatori Fat Gold događaja, a jedan od njih je o tome javno progovorio danas na svom Facebook profilu.

Fat Gold postao žrtva bizarne 'reunion' situacije
Fat Gold postao žrtva bizarne ‘reunion’ situacije

“Dragi prijatelji, a primarno kolege organizatori evenata i ostali zainteresirani za jednu krasnu priču malo pažnje molim”, obratio se tako Marko Yesh Ješovnik i nastavku iznio problem: ” Naime da je u domovini svašta moguće to već svi znamo, ali pojedini likovi iz basni me ponekad još uvijek uspiju iznenadit. Naime netom nakon što smo jučer izbacili naš novi Fat Gold event radnog naziva “Fat Gold pres. Fresh Island Festival Reunion w…” porukama na Faceu nam se javio Hrvoje Turčin (navodno je poznat i kao DJ Turk za vjenčanja i razglase) kako bi nam zaprijetio sudskom tužbom radi korištenja riječi “reunion” u imenu eventa budući je on navodno zaštitio tu riječ za sve oblike evenata u Hrvatskoj.“

Ješovnik je priložio i chat komunikaciju koju je imao s Turčinom. Turčin mu je osim zahtjeva da iz naziva eventa izbaci riječ „reunion“ poslao i kopiju Rješenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo iz koje je vidljivo da je punopravno od 8. lipnja 2017. godine i kako on posjeduje prava za korištenje tog općeg pojma, a kako je naveo i u prepisci on je vlasnik te riječi za djelatnosti organizacije partyja, festivala, prodaje karata ili bilo kojeg obilježja „reunion“ koji se odnosi na zabavu.

Turčin je čak poslao i na uvid dopis odvjetničkog društva datiran s 18. srpnjem 2017. u kojem navodno od „svojih bivših partnera“ traži „solidarna isplata“ u iznosu od 28.000 kuna zbog, kako je navedeno, „neovlaštenog korištenja i oponašanja žiga“ registriranog u Državnom zavodu za intelektrualno vlasništvo.

Ukratko, Hrvoje Turčin aka DJ Turk može zahtijevati od bilo kojeg koncertnog organizatora ili organizatora događaja sličnog karaktera zabranu upotrebe imena „reunion“, pod prijetnjom pravnih posljedica, ako bilo tko učini nešto mimo njegove volje.

Ješovnik mu je u nekoliko navrata objasnio kako „Fat Gold“ naziv njegovog eventa, ali je Turčin ostao pri svom zahtjevu. Kako bi izbjegli pravne posljedice uistinu apsurdne situacije organizatori su odlučili promijeniti naziv „Fat Gold Reunion…„ u „Fat Gold pres. Fresh Island Festival Throwback w/ Skycrazzy (FR)”.

“Kad bi išli na sud, to bi se pretvorilo u višegodišnji spor i vjerojatno bi imali jako dobre argumente”, izjavio je Ješovink za Ravno do dna nakoš što se posavjetovao sa svojim odvjetnikom i zaključio: “Bilo bi najbolje tražiti poništenje žiga”.

Iz svega navedenog nije toliko sporna bizarna ideja Hrvoja Turčina, koliko odluka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo da se može zaštiti općepoznati pojam u širokoj upotrebi, uz to još i na stranom jeziku čime se pravno onemogućuje najaviti pravi karakter svih budućih ‘reunion’ događanja.

U takvoj trenutnoj situaciji jedino što se može učiniti jest ono što je i Ješovnik napisao na kraju svog posta, a to je dobronamjerno upozorenje svim organizatorima glazbenih događanja reuniona bilo kakve vrste.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh