Šank?! u Vintage Industrial Baru – iz sve snage

Godina na izmaku bila je i najmanje aktivna u povijesti Šanka?! – kako to obično biva na sceni baziranoj gotovo isključivo na entuzijazmu, redovno nastupanje po svim krajevima bivše Juge i snimanje novih pjesama u drugi je plan izgurao stvaran život i različite poslovno-privatne obaveze članova grupe.

Šank?! u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Koliko su im nedostajale zajedničke svirke u subotu je u Vintage Industrial Baru bilo očito iz doslovno svakog odsviranog tona i odurlanog refrena.

Set-listom su dominirale stvari koje ne sviraju tako često pa smo imali prilike čuti i neke pjesme s pomalo zapostavljenog posljednjeg albuma „Naša stvar“. Slušajući popističnu „Nebitni“ i prkosnu „Zaboravljam“ ponovno sam se uvjerio da je spomenuti materijal bio i njihovo dosad najeklektičnije izdanje, dok su brutalno žestoke i bijesom ispunjene izvedbe naslovne pjesme i „Demagogija“ i sinoć spadale među najjače trenutke koncerta.

„To je pitanje“, „Sve za kraj“ i posebno „Snobovi“, koju je izuzetno uvjerljivo otpjevao basist Dinko Deumić, još jednom su potvrdile „Treću rundu“ kao kreativni vrhunac Šanka?!, a dobro ispunjeni Vintage nije ostao uskraćen ni za bendove himne „Zagreb gori“, „Ljubav gradu“ i „Crni oblak“, ali ni za rane ubode poput oi! rasturačine „Ne odustajem“.

Nešto manje od dva sata svirke odradili su u najvišoj brzini, nakratko usporivši tek prilikom „Kada me pitaš“, lijepe posvete odrastanju na zagrebačkim ulicama, praćeni stotinama glasova i navijačkom atmosferom kakva se može naći samo na punk koncertima. Ritam-sekcija, odnosno Deumić i bubnjar Bojan Mišćin, gazila je sve pred sobom, stvarajući savršenu podlogu za rezignirane i ljutite stihove Alena Rakića, a vrijedi izdvojiti i „old school“ heavy metal riffove Ivana Mrkocija kao jedan od zaštitnih znakova Šanka?! i nešto što ih jasno distancira od većine njihovih punk suboraca.

Premijeru je doživjelo i nekoliko stvari s nadolazećeg petog albuma koji će, ako je suditi po ovom što smo čuli u Vintageu, biti i najagresivnije ostvarenje benda. U svakom slučaju, nakon ovakvog ga nastupa itekako željno iščekujemo!

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh