Premino Ljubiša Samardžić

Filmska legenda ovih prostora napustila nas je u 81. godini nakon teške bolesti u Beogradu.

Ljubiša Samardžić (Foto: Wikipedia)
Ljubiša Samardžić (Foto: Wikipedia)

Ljubiša Samadžić liječio se mjesec dana na odjelu hematologije u Kliničkom centru Srbije, zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja, kako prenose srpski mediji. Zdravstveno stanje mu se pogoršavalo iz dana u dan, a na odjel je bio smješten zbog leukopenije, tj. limfocitne leukemije od koje je bolovao.

U prosincu prošle godine imao je zahtijevnu operaciju tumora na mozgu od koje se oporavio, ali je tri mjeseca kasnije ponovno hospitaliziran jer se žalio na glavobolje, mučninu i vrtoglavicu, no ispostavilo se da ti problemi nisu imali veze s prethodnim kirurškim zahvatom.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. studenog 1936. u Skopju u porodici rudara da bi kasnije postao istaknuto ime u jugoslavenskoj kinematografiji. Studirao je pravo, ali je kasnije ipak završio Akademiju dramske umjetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice. Ostvario je više od stotinu filmskih uloga od kojih se izdvajaju one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”, “Specijalno vaspitanje” i “Jutro”. Godine 1967. dobio je glavnu glumačku nagradu Volpi Cup na Venecijanskom filmskom festivalu za ulogu u filmu “Jutro”. U razdoblju od 1973. do 1988. dobio je šest Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu za glumačka ostvarenja.

U Jugoslaviji je bio iznimno popularan i kroz uloge u dramskim serijama, a neizbrisiv trag ostavo je u, danas već kultnim ostvarenjima, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život” i “Vruć vetar”.

Od 2000. godine bavio se filmskom režijom te je režirao sedam dugometražnih filmova i dvije televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film “Nebeska udica” prikazan je u službenom programu Berlinskog filmskog festivala.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh