Najbolji koncerti 2016. godine

Poljednja lista u ovoj godini je lista najboljih koncerata. Kao i do sada pohodili smo ih na stotine tijekom godine, a izvukli dvadeset najznačajnijih, dakako onih održanih u Hrvatskoj. Redoslijeda prema najboljem nema jer nisu svi članovi naše redakcije pohodili svaki navedeni, a time i svako ‘pripetavanje’ gubi smisao. Pogledajte što smo izdvojili i, dakako, sretna Vam skorašnja Nova 2017. godina od cijele naše redakcije.

Kawasaki 3P na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Kawasaki 3P na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Kawasaki 3P – 21. 6. 2016., INmusic Festival, Zagreb

Na glavni su stage uskočili poput deusa ex machine, spasivši drugi dan festivala nakon što su Skunk Anasie otkazali nastup i ugodno iznenadili mnogobrojnu publiku koja ih nije očekivala vidjeti u centru pažnje. Deveteročlani bend set su započeli s “Malo vas je pičkice”, pa šaranjem po repertoaru sa sva tri albuma rasturili publiku jednosatnim ludilom u koje su stali i hitovi “Snifa sam glu”, “Niskarastaman”, “Mate Parlov”, i “Kak si, pa tak”, a uspjeli su negdje u set ukomponirati čak i muziku iz Otpisanih i malo ciganskog štiha na “Puta Madre”. Budući da je Kawasaki 3P izrazito koncertan bend, s fantastičnom brass sekcijom, koji na svojim ludo energičnim koncertima nema praznog hoda, nije uopće iznenadilo što su uspjeli rasplesati čak i mnogobrojne strance koji su s lakoćom pamtili i pjevali njihove dadaističke refrene.

Florence + The Machine na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Florence + The Machine na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Florence + The Machine – 21. 6. 2016., INmusic Festival, Zagreb

Njezino je pojavljivanje toliko razgalilo publiku na INmusicu, što je i sama osjetila, radosno utrčavajući među nju i neprestano komunicirajući, da su bili spremni međusobno se grliti čak i s nepoznatima na njezino traženje ili vitlati sinhronizirano skinutim dijelom odjeće, dok je ona mahala LGBT zastavom za vrijeme pjesme “Spectrum”. U ovoj zemlji koja se još nije oporavila od udara klerofašističke vlasti mjeseci prije, ta gesta je predstavljala komadić slobode i ljubavi koja nam je svima više nego potrebna.

Wilco na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
Wilco na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

Wilco – 22. 6. 2016., INmusic Festival, Zagreb

Raspoloženi Tweedy neprestano se smijao i prisno komunicirao s publikom za vrijeme nastupa, a fantastični bend je odsvirao dobar dio posjednjeg albuma “Star Wars” kojeg upravo promoviraju po Europi, prošaran ponekom pjesmom s ostalih ploča, poput “Hummingbird” na kojoj je publika unisono pjevala, ili “Via Chicago” sa “Summerteetha”. Bend je ponešto odstupio od ustaljene set liste turneje, pa su tako izveli i “Impossible Germany” i to nakon predviđenih sat vremena, produživši koncert za petnaestak minuta.

PJ Harvey na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)
PJ Harvey na 11. INmusic festivalu (Foto: Tomislav Sporiš)

PJ Harvey – 22. 6. 2016., INmusic Festival, Zagreb

Glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala odsvirala je jučer jedan pomalo mračan i turoban set, koji je konceptualno djelovao poput komemoracije za čovječanstvo i rokenrol. Promovirali su uglavnom stvari s posljednjeg, netom objavljenog albuma “The Hope Six Demolition Project”, koji je gotovo distopijski mračno i aktivistički orijentiran, a svirali su i ponešto starijeg materijala, poput “Perfect Day Elise”, te se nakon svirke od devedeset minuta na nagovor oduševljene publike vratili na bis i poklonili nam još dvije pjesme, kultnu “Down By The Water” i “To Bring You My Love”. Predivna Polly Jean Harvey te je večeri suvereno i elegantnom profinjenošću vladala scenom (na dijametralno suprotan način od Florence koja je samo dan prije začarala publiku divljim porukama ljubavi i zajedništva), i pokazala zašto je već desetljećima apsolutna kraljica poezije i alternativnog rocka.

The Tallest Man On Earth u Kinu SC (Foto: Tomislav Sporiš)
The Tallest Man On Earth u Kinu SC (Foto: Tomislav Sporiš)

The Tallest Man on Earth – 15. 9. 2016., Kino SC, Zagreb

Švedski folkster Kristian Matsson, poznat kao The Tallest Man on Earth, zapravo je čovjek srednjega rasta, ali nas sredinom rujna, na svom prvom gostovanju ovdje, vinuo u visine. Kino SC se već godinama pokazuje kao odlično mjesto za koncerte bendova i izvođača kojima buka nije glavni adut. Willard Grant Conspiracy, Tindersticks, Lambchop, Mark Lanegan i Joan Baez neka su od imena koja su iskoristili tamošnji ambijent kinodvorane kako bi predstavili svoj rad publici koja je jednostavno koncentriranija kada sjedi. Njima se pridružio i The Tallest Man on Earth, čiji je koncert tamo bio ujedno i jedan od najboljih među nabrojenima. Dalje>>

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh