Miki Solus: Razvijam se u širinu, a ne vertikalno

Reper, poper, šansonijer, džezist, pizdamaterist, larpurlartist, humorist, satirik, sentimentalist, harmonikaš, zabavljač, falš pjevač i što sve ne, Miki Solus skuhao je novu albumsku poparu u vidu dugosvirajućeg CD-a ‘Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama’ (Croatia Records), koji je povodom koncertnoj priredbi što će se održati u zagrebačkoj Tvornici, u četvrtak, 16. studenoga. U to ime, sa samozvanim ‘talentom za pizdarije’ proćepljuskali smo nekoliko krilatih. 

Miki Solus
Miki Solus

Napokon, istinu na vidjelo: jesi li ti Mateo Duvnjak ili Miroslav Kocijan?

Miki Solus: Ja sam Milan Radeljević (znam da nitko neće vjerovati) i svi me zovu Miki od malena. Ova dvojica su moji rođaci koji su svirali samnom u mom prvom bendu Zle GMO jagode. Svirali smo punk i raspali se nakon godinu dana, a ja sam se jedini nastavio baviti glazbom. Oni su otišli nekim ozbiljnijim putevima. Iz zajebancije sam im rekao da ću postati kantautor i nazivati se pseudonimom po njima. Slučajno sam postao kantautor i sjetio sam se te zafrkancije i ta ideja mi se učinila smiješnijom nego ikad. Smisliti  sebi pseudonim i onda još dva pseudonima po svojim prijateljima iz punk benda. Pa to je genijalno!

Imam dojam da poslije „Hipstera“ nisi imao hit i da pomalo stagniraš. Slažeš li se?

Milan Radeljević: Istina je da nije bilo hita i očekivanog karijernog skoka. Međutim, počeo sam raditi u kazalištu, učim snimati i miksati pjesme, a uskoro kupujem trubu. Također, između prethodnog i ovog albuma naučio sam svirati harmoniku. Rekao bih da sam se u tom razdoblju razvio u širinu, a ne vertikalno, što i nije loše, s obzirom da se planiram baviti glazbom na duge staze.

Miki Solus 'Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama'
Miki Solus ‘Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama’

Jesi li izgubio dio alternativne publike zbog koketiranja s pop glazbom i potpisom za veliku izdavačku kuću?

Mateo Duvnjak: Mislim da jesam, ali to je normalno. Ako je netko obožavao „Mrtvu kravu“, teško će prihvatiti činjenicu da ja sad pjevam „Ožujak je, sunce se pojavilo“. Zadnje što želim je pjevati cijeli život jedno te isto. Ako nekoga brine da ću sve više ulaziti u komercijalnije vode i biti dosadniji, taj neka ostavi brigu kod kuće. Kao što mi je dosadilo repati pa sam propjevao u „Ožujku“, tako će mi dosaditi pop pjesmuljci i preći ću na nešto novo.

Sprema li se što novo u kazalištu?

Miroslav Kocijan: Smislio sam pjesmu „Sanjkanje u Varaždinu“ za dječju predstavu „Nezaposleni djed mraz“ koja krajem mjeseca počinje igrati u HNK Varaždin. Također, za sljedeću godinu imam u planu s Gledališćem Dela iz Slovenije surađivati na projektu koji se sprda sa situacijom oko Piranskog zaljeva. Uskoro ću objaviti i album s pjesmama za dječju predstavu „Carevo novo ruho“ zagrebačkog kazališta Trešnja, koju sam radio krajem prošle godine.

Što možemo očekivati u Tvornici 16. studenoga?

Miki Solus: Jako neobičan koncert s par vrlo humorističnih momenata. Dođite, zabavite se i zapjevajte samnom. Povedite djevojke, sestre, sestrične i prijateljice koje vam se sviđaju, ali ste upali u friendzone. Moj koncert će vas izbaviti iz te nezgodne zone!

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh