Loading Events
  • This event has passed.

‘Zastave’ umjetnice Ane Mušćet u Galeriji SC

20 siječanj, 2018U sklopu programa ‘Oni dolaze…’ u Galeriji SC, u subotu, 20. siječnja predstavit će se umjetnica Ana Mušćet s izložbom ‘Zastave’. Otvorenje izložbe na rasporedu je u 20 sati. Izložba je otvorena do 31. siječnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Ana Mušćet ‘Zastave’

…Kao “stara bludnica na stolu za seciranje”, ogoljena “u svoj svojoj ružnoći” do bjeline kostiju ekshumiranih iz zajedničke obiteljske grobnice (u kojoj je bilo i “ovih” i “onih prijeko”), izložba Zastave intrigantnija je, dakle, po onome što nije nego po onome što jest – ili onome na što se, opet namjerno, “na rubu pameti” (kako je pokojni pisac jednom davno rekao), usmjerava pažnja promatračima u naizgled obeznakovljenom prostoru individualnih i kolektivnih sjećanja, prepunom novih i starih, ali i zastarjelih, arhaičnih, nikad premašenih prepreka, simbola i smjernica. U toj izmaglici znakova – zidova, podova, kutova, objekata, slova, riječi, rečenica, fraza, parola, dijaloga, razmišljanja, fraza i parafraza, tumačenja, sudova i proročanstava, diskretnih snopova svjetlosti – Ana Mušćet izvodi svoju neverbalnu i tihu monodramu, u atmosferi koliko uznemirujuće toliko i otrežnjujuće ozbiljnosti. Jer sve je tako čisto i prazno u ovom izvanprostornom metateatralnom prostoru izvođenja funkcije jezika koji, usprkos tomu što za umjetnicu znači sve u ovoj tragičnoj komediji koja nam se svima dogodila (i koja nam se još uvijek događa), ipak nastavlja gubiti na svom značenju: neprimjetno, dok blijedi pred snopovima svjetla koji svakodnevno, postepeno i lagano sagorijevaju materijalnost tog nasilno zapostavljenog i, iz ideoloških razloga stigmatiziranog i sakrivanog jezika. Jer nikad se ne zna: u umivenoj gladijatorskoj areni sve mora biti spremno za nastavak patriotskih orgija zavađenih plemena, onih istih ljudi-vukova u kojima baš ove (a ne samo neke druge, konzervativne i ratnohuškačke) knjige provociraju tenziju jednog politički neosviještenog i nedozrelog podneblja – tenziju koja, i četvrt vijeka nakon posljednjeg bratoubilačkog rata na Balkanskom poluotoku, još uvijek neumitno određuje život svakog preživjelog pojedinca, dok pulsira u venama tih danas patriotskih orgijaša, a nekada jednopartijskih monogamista…( iz predgovora, Marko Stamenković)

Biografija: U svome radu, Ana Mušćet najčešće zadire u polje jezika, u kojem radove s političkim konotacijama aktivira kroz kritički diskurz, otpuštajući skrivene priče i projekcije mogućih reakcija. Što se dogodilo i zbog čega, često su pitanja koja se nameću kroz portfolio umjetnice, dok se kao najčešći elementi/protagonisti izmjenjuju – vođa, križ, zakon, zapovjednik, žrtva, pravo, pravda te sudjeluju u stvaranju novih značenja. Isto je i s izložbom “Zastave”. Ana Mušćet magistrica je kiparstva, iz klase prof. Drinkovića (2016.) te magistra kroatistike i rusistike (2010.) Pri ALU magistrirala je s najvećom pohvalom, diplomom summacum laude, finalistica je Essl Art Award nagrade za 2015. godinu te je dobitnica triju stipendija za izvrsnost, kao i stipendije nizozemske fundacije Woman Education Fund. Dobitnica je i Rektorove nagrade za samostalan umjetnički rad i dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu. Jedna je od autora projekta Adventski kalendar za grad Zagreb. 2015. nagrađena je Nagradom za slobodu, na VII. po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu, od strane žirija predvođenog umjetnikom Geryjem Hillom. 2016. Grand Prix osvojila je za rad “Zastave”, na 25. Slavonskom biennalu, a 2017. na istoj izložbi i Nagradom publike. Za Dies Academicus 2015. odabrana je za dodjelu Posebnog ostvarenja od međunarodne važnosti. Radovi joj se nalaze u zbirkama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu. Ponovno piše i objavljuje poeziju.

Details

Date:
20 siječnja
Time:
20:00 - 22:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Galerija SC
Zagreb, Hrvatska