Loading Events
  • This event has passed.

Wagnerov ‘Ukleti Holandez’ vraća se na scenu HNK u Zagrebu

26 siječanj, 2018Nakon više od trideset godina ‘Ukleti Holandez’ Richarda Wagnera ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK, u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Riječ je o operi čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze. Premijera je 26. siječnja 2018., u 19.30 h.

‘Ukleti Holandez’ u HNK

„S ‘Holandezom’ počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam je li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu,“ zapisao je Richard Wagner.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu njemačkoga romantičarskog pisca Heinricha Heinea „Uspomene gospodina Schnabelewopskoga“, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, donoseći propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem, od Rige do London, u ljeto 1839 godine.
U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o otkupiteljici Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, „Ukleti Holandez“ najavljuje sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput „Rajnina zlata“, „Walküre“, „Siegfrieda“ i „Sumraka bogova“.

U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić / Siniša Štork (Donald), Michael Robert Hendrick/ Tomislav Mužek (Georg), Mario Filipović / Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić / Neda Martić (Mary) te Pavel Strasil (Sotona).

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te studija filozofije i teologije debitirao na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno ostvarivši više od 40 opernih režija diljem Europe.

Program Ususret premijeri kojim će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstaviti novu operu održat će se u nedjelju, 21. siječnja u 11 sati. Ulaz je slobodan.
Sljedeće izvedbe su 29. i 31. siječnja te 3., 24. i 26. veljače. Ulaznice stoje 90-160 kn.

Details

Date:
26 siječnja
Time:
19:30 - 23:00
Cost:
90kn – 160kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska