‘Druga strana nade’ Akija Kaurismäkija stigao u hrvatska kina

Nakon šest godina mirovine, najznamenitiji finski redatelj Aki Kaurismäki osvaja novim  filmom ‘Druga strana nade’, koji je stigao i na repertoar hrvatskih kina.

'Druga strana nade'
‘Druga strana nade’

Prepoznatljivo kaurismäkijevska gorko-slatka priča o prijateljstvu, izbjegličkom mraku te društveno-socijalnom jazu koji trese zvono za uzbunu, prati sudbinu sirijskog izbjeglice Khaleda, slijepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcava u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspjeh, zatražio azil.

„Ovim sam filmom želio, koliko je u mojoj moći, promijeniti europsko shvaćanje problema izbjeglica, na koje se gleda ili kao na žrtve koje treba žaliti ili pak kao na drske ekononske emigrante koji će nam preoteti naše poslove, naše supruge i naše automobile. No riječ je samo o klišejima i predrasudama. Tijekom europske povijesti njihova je sudbina, kao i (ne)prihvaćanje, uvelike nesretno. Često priznajem da je film ‘”ruga strana nade” do neke mjere ono što se podrazumijeva pod pojmom tendenciozan. Ovo je film koji želi promijeniti mišljenja i stavove gledatelja, ali bez pretjeranog obzira. Da bi to postigao, on manipulira njihovim osjećajima. Takav pokušaj mora, naravno, doživjeti fijasko. No nadam se je da ono što će od njega u konačnici ostati zaokružena i ponešto melankolična priča ponajprije nošena humorom, a kad se zaviri iza zavjese duhovitosti, gotovo realističan film o ljudskim sudbinama u svijetu u kojem danas živimo i kojem svi pripadamo“, pojasnio je Kaurismäki svoju inspiraciju i viđenje filma.

“Druga strana nade” nagrađena je, među inim, Srebrnim medvjedom u Berlinu te nagradom FIPRESCI-ja, Međunarodne udruge filmskih kritičara, kao najbolji film godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh