Bono Vox nakon otkazivanja koncerta U2 u St. Louisu: Je li ovo 1968. ili 2017.?

Subotnji koncert grupe U2 otkazan je u St. Louisu zbog kulminacije uličnih nemira tijekom kojih je povrijeđeno 9 policajaca i uhićeno 32 prosvjednika.

Bono Vox u Indianapolisu na Joshua Tree Touru 2017 snimljen 10. rujna 2017. (Foto: Wikipedia)
Bono Vox u Indianapolisu na Joshua Tree Touru 2017 snimljen 10. rujna 2017. (Foto: Wikipedia)

Do uličnih nemira je došlo nakon što je u petak sudac oslobodio od optužbe za ubojstvo bivšeg policajca Jasona Stockleya koji je 2011. ustrijelio i usmrtio Anthonyja Lamara Smitha. Stockley je također bio optužen da je podmetnuo pištolj na mjesto ubojstva kako bi mogao reći da je bila riječ o samoobrani.

Prosvjedi su u večernjim satima dobili nasilni karakter. Kamenovane su policijske snage i devet policajaca je bilo hospitalizirano, dok je s druge strane uhićeno 32 prosvjednika. Nemiri su se dogodili skoro točno dvije godine nakon što je od slične krivnje oslobođen policajac koji je iz pištolja usmrtio osobu u susjednom Fergusonu.

Policija St. Louisa koja je bila zaokupljena uličnim nemirima nije mogla istovremeno osigurati dvoranu u kojoj je trebao nastupiti U2, pa je iz sigurnosnih razloga prisilila i organizatore da ga otkažu.

“U dubokoj tuzi gledam što se događa u St. Louisu zbog čega smo morali otkazati večerašnji koncert”, napisao je Bono Vox na Instagramu u skicu gradskih vrata koja su zaštitni znak ovog američkog grada i dodao: “Našao sam se kako čitam govor Martina Luthera Kinga održanog pred Nacionalnom katedralom i pitam se je li ovo 1968. ili 2017.?”

“Ljudski napredak nikada se ne kotrlja kotačima neizbježnosti … Dolazimo pitati Ameriku može li se držati velikog obećanja koje je potpisano prije nekoliko godina. I dolazimo se uključiti u dramatičnu nenasilnu akciju, kako bi izazvali pozornost na jaz između obećanja i ispunjenja, učiniti nevidljivo vidljivim”, citirao je Vox u nastavku riječi Kinga.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh