Valerie June ‘The Order of Time’ – žena u vremenu

U najboljim trenucima, drugi album kantautorice Valerie June zadovoljit će publiku koju je privukla svojim prvim albumom ‘Pushing Against the Stone’ otprije tri godine.

Valerie June 'The Order of Time'
Valerie June ‘The Order of Time’

Mnoge se poveznice u ovome trenutku mogu povući između tridesetpetogodišnje kantautorice iz Memphisa Valerie June i njezine četiri godine starije kolegice iz Sjeverne Karoline, Rhiannon Giddens, o čijem smo drugom albumu “Freedom Highway” nedavno pisali. Obje su izvrsne kantautorice i još bolje pjevačice, obje djeluju u području američkog folka i bluesa, obje su lijepe i crne i obje u razmaku od dva tjedna objavljuju svoj drugi album, nakon što su prvijencima zadivile kritiku i publiku diljem svijeta.

No, i oba njihova albuma djeluju nijansu slabije od prvijenaca iz istoga razloga. Album Rhiannon Giddens “Tomorrow Is My Turn” producirao je genijalni T Bone Burnett, a njegove cipele na nasljedniku nije uspio popuniti Dirk Powell. Izvrstan prvijenac Valerie June “Pushing Against A Stone” producirao je Dan Auerbach iz The Black Keys, čiji je specifičan glazbeni potpis dao posebnu patinu folku i bluesu kojim se ova pjevačica predstavila široj publici, a “The Order of Time” je producirao Matt Marinelli, čovjek koji je radio kao snimatelj na albumima Bad Brainsa i Becka, ali kao producent nije vizionar s istančanim ukusom i zvukom kao Auerbach.

Razlika između dvojice producenata može se lako osjetiti paralelnim puštanjem singlova “You Can’t Be Told” s prvog i “Shakedown” s drugog albuma. Gitarski rif, pljeskanje i prodoran glas pjevačice glavna su obilježja obje pjesme, ali je i na letimično slušanje jasno da Auerbachov rad, iako je pjesma sporija, prodornije dopire u svijest slušatelja i masnije se lijepi za receptore od Marinellijeva, iako sama pjesma, na kojoj vokalno gostuju Valerijini otac i braća, nije ništa slabije napisana od spomenute prethodnice. Osim spometog obiteljskog okupljanja na “Shakedown”, na albumu na klaviru gostuje i Norah Jones, s kojom je June lani bila na turneji.

Prevladavajuća tema albuma “The Order of Time” je, kako i naslov daje naslutiti, prolazak vremena te promjene koje ga neumitno prate, pa se tako i samom albumu dogodila jedna neobična vremenska izmjena. Naime, iako je trebao biti objavljen krajem siječnja, datum izdavanja je u zadnji čas i bez puno objašnjenja prebačen na ožujak. Vrijeme ujedno predstavlja i jedan drugi, manji problem ovoga albuma. Ovo je doba kada se trajanje albuma kao forme sve više skraćuje, pa tako dvanaest pjesama u prosječnom trajanju od četiri minute čine prilično dugačak album, ako materijal na njemu nije dovoljno raznolik da zadrži pozornost slušatelja.

“The Order of Time” u svojim najboljim trenucima (singl “Astral Plane” pogotovo, ali i prve tri pjesme) zadovoljit će publiku koju je Valerie privukla svojim prvim albumom, tu ne bi trebalo biti nikakvih dvojbi. Riječ je o odličnoj autorici i izvođačici koja je ravnopravno mogla svirati uz Noru i Sharon Jones, te Sturgilla Simpsona i druge, te opravdava i svoje nastupe na Newport Festivalu i u Carnegie Hallu u relativno ranoj fazi karijere, te sigurno možemo očekivati i mnogo sličnih uspjeha u budućnosti.

Ocjena: 7/10

(Concord Records, 2017.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh