Umro John Wetton, basist King Crimsona i Asie

Osim u King Crimsonu, John Wetton svirao je i s Brianom Enom, Roxy Music, Uriah Heep, a jedan je i od osnivača supergrupe Asia.

John Wetton (Foto: Wikipedia)
John Wetton (Foto: Wikipedia)

John Wetton umro je u 67. godini od raka debelog crijeva. Početkom godine objavio je kako odustaje od turneje sa supergrupom Asia zbog tretmana kemoterapijom.

U sedamdesetima Wetton je svirao u britanskim prog rock bendovima Renaissance, Mogul Trash i Family. Na zahtjev prijatelja Roberta Frippa pridružuje se King Crimsonu 1972. godine, a prije raspuštanja benda svirao je na albumima “Larks’ Tongues in Aspic”, “Starless and Bible Black” i “Red”. Nakon King Crimsona, svirao je s Brianom Enom na “Here Comes the Warm Jets”, kao i na albumima Bryana Ferryja, Roxy Music, Uriah Heep, UK i drugima.

Samostalnu je karijeru započeo 1980. godine s albumom “Caught in the Crossfire”, a posljednji je studijski album “Raised in Captivity” objavio 2011. godine.

U ranim osamdesetima Wetton, Carl Palmer (Emerson, Lake and Palmer), Geoff Downes (Yes) i Steve Howe osnivaju supergrupu Asia. Bend napušta 1992. godine, ali se ponova vraća 2006. i nastavlja svirati sve do danas.

Carl Palmer u izjavi za javnost naveo je kako je “njegova prijegorna borba s teškom bolešću svima bila inspiracija, i kako će im nedostajati njegov talent, smisao za humor i zarazni osmijeh”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh