Umro je Jerry Lewis

Jerry Lewis, američka filmska legenda i jedan od naujtecajnijih komičara 20. stoljeća umro je u nedjelju u svom domu u Las Vegasu u 92. godini.

Jerry Lewis snimljen 1973. (Foto: Wikipedia)
Jerry Lewis snimljen 1973. (Foto: Wikipedia)

Jerry Lewis bio je američki komičar, glumac, scenarist, producent, režiser, pjevač poznat kao jedan od najpopularnijih i najinventivnijih zabavljača sredine 20. stoljeća, ali i poznat po svojoj filantropiji. Slavu je stekao nakon što se kao mladi komičar 1946. udružio s pjevačem Deanom Martinom i stvorio popularni zabavljački dvojac Martin i Lewis.

Nakon niza uspjeha u noćnim klubovima i serije popularnih filmskih komedija u studiju Paramount Pictures, Lewis je otpočeo samostalnu karijeru zbog koje je dobio nadimak “Kralj komedije”. Baveći se režijom, postao je i kao jedan od pionira korištenja video-tehnologije u svrhu snimanja igranih filmova.

O njegovom utjecaju pričali su mnogi, od Martina Scorsesea, preko Jean-Luc Godarda do Jerryja Seinfelda, a među brojnim filmovima kao remek djela filmske komedije ostat će upamćeni “The Bellboy” (1960.) i “The Nutty Professor” (1963.) kao filmovi kojima je kao komičar postavio velike izazove, kako za sebe, tako i za publiku. Za mnoge redatelje i glumce njegov rad bio je čista umjetnost.

Rođen je 1926. New Jerseyu u obitelji zabavljača. Otac mu je bio glumac vodvilja, a majka pijanistica, stoga je već u djetinjstvu pokazao dar, te je od malih nogu i nastupao s roditeljima. U mladosti je napustio srednju školu i sanjao o proboju u svijetu šoubiznisa, radio u klubovima i preživljavao na razne načine. “Bio sam visok i mršav, sladak, ali smiješnog izgleda i s glasom koji mi je Bog dao, sigurno nisam mogao postati pjevač kao svoj otac koji je imao Al Jolson bariton. Uvijek sam u svemu vidio smiješnu stranu i prostor za šalu. S druge strane nisam imao dovoljno samopouzdanja da stanem na pozornicu i pričam”, napisao je Lewis u svojoj autobiografiji. Umjesto toga otkrio je da igranje klauna, nošenje smiješnih perika, pantomima i pretjerano ludiranje otvara puno prostora u svijetu filma. “Bog me nije učino zgodnim, ali mi je nešto dao. Uvijek sam osjećao humor u sebi”, napisao je.

Snimio je preko 60 filmova i primio 18 nagrada tijekom svoje bogate i plodne karijere, među kojima je i Jean Hersholt Humanitarian Award koju dodjeljuje Američka filmska akademija.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh