Umro je Gregg Allman, osnivač Allman Brothers Banda

Gregg Allman, southern rock legenda, umro je u 69. godini u svom domu u gradu Savannah u saveznoj državi Georgia.

Gregg Allman snimljen 1975. (Foto: Wikipedia)
Gregg Allman snimljen 1975. (Foto: Wikipedia)

Uzrok smrti još uvijek nije poznat, naime, u posljednjih nekoliko godina Gregg Allman je imao nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema. Godine 2010. podvrgnuo se operaciji transplantaciji jetre, ali je svejedno morao otkazati turneju zbog kompilacija s gornjim respiratornim sustavom nakon kirurškog zahvata. Također je imao i aritmiju srca (tzv. atrial fibrillation) zbog čega je morao biti na strogoj veganskoj i bezgluteinskoj dijeti.

Prošle godine primljen je na Mayo kliniku zbog “ozbiljnih zdravstvenih problema”, kako su tad prenosili američki mediji. Rezultat je bilo otkazivanje 30 dogovorenih koncerata. Turneja je ponovno dogovorena u studenom, ali je otkazana zbog ozlijede. Početkom ove godine najavljeno je novo otkazivanje turneje.

“Gregg se borio s mnogim zdravstvenim problemima posljednjih godina. Tijekom tog vremena želio je biti na turnejama s braćom jer je to bio lijek za njegovu dušu. Nastupanje ga je dizalo i držalo kroz teška vremena.”, navedeno je u službenoj izjavi povodom smrti.

Allman Brothers Band osnovan je 1969. godine u Maconu, Georgia, u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovali su ga braća Duane Allman (gitarista) i Gregg Allman (vokal, klavijature, tekstopisac), kao i Dickey Betts (glavna gitara, vokal, tekstopisac), Berry Oakley (bas gitara), Butch Trucks (bubnjevi) i Jai Johanny “Jaimoe” Johanson (bubnjevi). Bend je preuzeo elemente southern rocka, bluesa, jazza i country glazbe, a njihovi nastupi bili su poznati po imprvoizacijama i jammingu.

Grupa je uvrštena u Rock and roll kuću slavnih 1995. godine, a Rolling Stone ju je uvrstio na 54. mjesto 100 najvećih umjetnika svih vremena. Objavili su 18 albuma, dobili nagradnu za životno djelo, kao što je i njihov najpoznatiji instrumental “Jessica” dobio Grammyja za najbolju instrumentalnu rock izvedbu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh