Umro je Bud Spencer

Uz Terencea Hilla ispisao je nekoliko važnih i sretnih trenutaka talijanske kinematografije, te obilježio eru spaghetti westerna i komičnih avantura, javljaju talijanski mediji.

Bud Spencer (Foto: Wikipedia)
Bud Spencer (Foto: Wikipedia)

Bud Spencer, pravog imena Carlo Pedersoli umro je 27. lipnja u 87. godini. „Tata je otišao mirno u 18.15 sati. Nije se patio, njegova posljednja riječ bila je „Hvala.““, izjavio je njegov sin Giuseppe Pedersoli. Veliki talijanski glumac umro je u bolnici u Rimu.

Bud Spencer rođen je 31. listopada u Napulju pod imenom Carlo Pedersoli, a ime je promijenio na početku svoje bogate karijere u kojoj se, osim spaghetti westerna, ponajviše proslavio akcijskim komedijama s Terenceom Hillom s kojim je u tandemu odigrao, a počesto i producirao i režirao više od 20 filmova. Terencea Hilla (pravim imenom Mario Girotti) upoznao je na setu fima “Hannibal”.

Spencer je karijeru prvotno započeo kao profesionalni plivač, a poznat je i kao prvi Talijan koji je otplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplini, a godinu kasnije sudjelovao je u Ljetnim olimpijskim igrama u Helsinkiju došavši čak do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njegova je plivačka karijera naglo završila 1957., kada se prebacio u glumačke vode. Film kojim su se proslavili na američkom tržištu bio je spaghetti western “God forgives… I Don’t!”, a nakon njega glumački je tandem promijenio imena u Spencer i Hill.

Pred kraj života Spencer se nažalost okušao i u politici. “U životu nisam bio samo tri stvari – baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, bacit ću se u politiku”, rekao je 2005. kada se priključio Berlusconijevoj stranci Forza Italia. Njegovo priklanjanje Berlusconiju narušilo mu je ugled i mnogi su mu zamjerali tu epizodu.

„Terence Hill i ja u Italiji jednostavno ne postojimo“, požalio se u posljednjih nekoliko godina, te nastavio: „Unatoč velikoj popularnosti koju smo imali među djecom i mladima nikad nismo dobili nagradu, niti bili pozvani na neki festival.“ Tako mnogo iskustva i uspjeha, a opet i gorčine od velikana koji je cijeli svoj život posvetio filmu. Tek je prošle godine u rodnom Napulju dobio odlikovanje i plaketu od gradonačelnika za svoju dugu i uspješnu karijeru, te time postao i počasni građanin. Posljednji nastup imao je na televiziji u „Kuharu zločina“ fikciji kuće Channel 5.

Spencer je 1960. oženio Mariju Amato, s kojom je imao troje djece.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh