Umjetna inteligencija ulazi u glazbeni biznis: poslušajte pjesmu u stilu Beatlesa i Beach Boysa koju nije komponirao čovjek

‘Daddy’s Car’ prva je pjesma koju je u potpunosti komponirala umjetna inteligencija.

U kakvu budućnost vozi 'Daddy's Car?'
U kakvu budućnost vozi ‘Daddy’s Car?’

“Flow Machines software uči glazbene stilove iz svoje gigantske baze podataka, zatim korištenjem unikatnih kombinacija kroz stil, optimizaciju i tehniku interakcije komponira u bilo kojem stilu”, tvrde ljudi iz Flow Machinea koji je i osnovan kako bi se što više povezala umjetna inteligencija s glazbom.

Stopile su se tako riječi “optimizacija” i “glazba”, a koliko god se neki možda veselili budućnosti koja je upravo stigla, sve više postaje jasna i druga strana medalje, jer kompjuteri i u ovom segmentu glazbe, do sada isključivo rezerviranom za čovjeka, ulaze u igru. Diskografiji je nešto poput Flow Machine gotovo idealno rješenje, jer omogućuje da se u potpunosti izbjegnu dvojbe oko (zakonskog) plagiranja popularnih pjesama, a i kad je riječ o autorskim pravima, očigledno omogućuje da dobar dio zarade ‘ostane u kući’. Glazbeni autori su ti koji će se izgleda uskoro ozbiljno morati brinuti za (svoju) budućnost.

A ima li kompjuter (glazbenu) dušu, morat će zaključiti svako od nas ponaosob, ako posluša “Daddy’s Car”:

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh