U utorak počinje 19. Motovun Film Festival

19. izdanje Motovun Film Festivala otvara se u utorak, 26. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame 'Tangerine' američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti snimljen mobitelom predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
19. Motovun Film Festival

19. Motovun Film Festival

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala Prošle godine je bilo bolje, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Glavni program donosi 21 film od čega je njih 13 u konkurenciji za Propeler Motovuna, a uključuje nagrađivane filmove velikih svjetskih festivala poput Berlina (Gori more), Cannesa (M)učenik) i Karlovih Vary (Noćni život), ali i nove filmove kultnih redatelja kao što su Alejandro Jodorowsky (Poezija bez kraja) i Bruno Dumont (Zaljev luđaka).

Među jakim regionalnim igračima u Glavnom programu, u goste dolaze Mirjana Karanović sa svojim redateljskim prvijencem Dobra žena, Snježana Tribuson s romantičnom komedijom Sve najbolje i slovenski redatelj Dajman Kozole s napetim trilerom Noćni život.

Crnim dušama Francesca Munzia počinje program Zemlja partner: La bella Italia podijeljen u segmente I grandi maestri (Veliki majstori), Il cinema del Mezzogiorno (Talijanski jug) i Commedia all’italiana (Talijanska filmska komedija), koji u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu donose presjek nekoliko desetljeća žive i šarolike talijanske kinematografije.

U retrospektivnom talijanskom programu igrat će filmovi najvećih talijanskih redatelja Paola Sorrentina (Il Divo) i Giuseppea Tornatorea (Baaria), film Reality kontroverznog Mattea Garronea, hrvatskoj publici najpoznatijeg po filmu Gomorra, vjerodostojnom i šokantnom prikazu napuljske mafije, te radovi velikana autorskog filma Paola i Vittoria Tavianija ili Nannija Morettija. Kao posebnu filmsku poslasticu najavljujemo i premijernu projekciju Fellinijevog Amarcorda u još raskošnijoj restauriranoj verziji.

U sklopu programa Motovunski kratki prikazat će se više od 30 filmova, uključujući posebnu selekciju Hrvatska, ukratko!, kojom se želi skrenuti pažnju na najnovije uspjehe domaće kratkometražne produkcije.

Pet dokumentarnih i igranih filmova u sklopu programa “Gdje ste bili 2016?” na različite načine bave se jačanjem ekstremne desnice na geografskom području od Rusije do Hrvatske. Prikazat će se dokumentarac Desno, dva, tri – kamo ide Europa o kojem se ove godine mnogo pisalo jer svojim najdužim segmentom govori o Hrvatskoj, od prikaza proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i Čavoglavama, do intervjua s predsjednikom mladeži HČSP-a. Autor filma Christopher Bobyn u Motovunu će po prvi put osobno predstaviti svoj film.

S Ranim radovima počinje retrospektiva ovogodišnjeg motovunskog Mavericka – Želimira Žilnika u sklopu koje ćemo prikazati ključne filmove ovog pionira dokudrame i jednog od začetnika jugoslavenskog Crnog vala.

Za pola stoljeća ljubavi, izdržljivosti i posvećenosti ove godine nagradu Pedeset godina dodjeljuje se jednom od ključnih imena hrvatskog dokumentarnog filma, producentu i redatelju Nenadu Puhovskom čiji se novi film Generacija ’68 također prikazuje na festivalu.

Uz čašu vina i degustaciju tradicionalnih jela sa Sardinije u utorak će se pozdraviti ovogodišnja zemlju parter, bellu Italiju, a kasno navečer u festival će sve prisutne furiozno uvesti Edo Maajka.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Komentari

Close
Pratite nas i lajkate