U avionskoj nesreći poginuo Zbor Crvene armije

Svijet je izgubio najlegendarniji muški zbor u povijesti. U nesreći koja se dogodila na letu za Siriju, poginuli su svi članovi Aleksandrovljeva ansambla, osim tri solo pjevača. Rusija je, kako kažu, izgubila “ruski ponos”.

Zbor Crvene armije (Foto:  Piotr Bieniecki/http://www.fototeo.pl license: CC BY-SA 4.0 - Wikipedia)
Zbor Crvene armije (Foto: Piotr Bieniecki/http://www.fototeo.pl license: CC BY-SA 4.0 – Wikipedia)

Ruski vojni avion u kojem su se nalazile 92 osobe srušio se u Crno more, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Avion je trebalo letjeti do Latakije, sirijske provincije. Poletio je iz Moskve, a u Soči je sletio dopuniti gorivo. U njemu se nalazio zbor Crvene armije i novinari.

Aleksandrov je službeni ansambl i zbor ruskih vojnih snaga. Poznat i kao Zbor Crvene armije, osnovan je 1928. godine, za vrijeme sovjetske ere.

Nosi ime po svom prvom upravitelju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, koji je napisao i himnu SSSR.

Zbor Crvene armije utemeljio je 1928. godine čovjek po kojemu zbor nosi ime – bojnik Alexander Alexandrov. Alexandrov je zbor vodio punih 18 godina. Zbor je u početku brojao tek 12 ljudi: osam pjevača, dva plesača, svirača harmonike i čitača.

Do 1937. godine već je okupio 274 čovjeka, a najviše je članova brojao 1948. godine kada je u njemu pjevalo čak 313 izvođača.

Kaćuša i Kalinka najslavnije su tradicionalne pjesme u ogromnom repertoaru ovoga zbora od preko dvije tisuće pjesama, a zbor je u svojoj dugoj i bogatoj povijesti poznat i po izvedbama američke i francuske himne, rock balada, velikom broju obrada Freddiea Mercuryja, ali i Lady Gage.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh