‘Trešnje’ Dubravke Turić premijerno prikazane u Cannesu

Kratkometražni igrani film ‘Trešnje’ redateljice Dubravke Turić, nastao u produkciji kuće Kinematograf, premijerno je prikazan u petak u sklopu programa ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’) filmskog festivala u Cannesu. Spomenuti program svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Abela Ferrare, Philippea Garrela, Seana Bakera i mnogih drugih.

Ekipa filma 'Trešnje' u Cannesu
Ekipa filma ‘Trešnje’ u Cannesu

Uoči projekcije svi smo bili uzbuđeni, a dojmovi nakon prikazivanja su sjajni. Gledatelji su reagirali dosta emotivno, što mi je izuzetno važno, jer dokazuje da tema kojom se ovdje bavimo komunicira i s međunarodnom publikom, – izjavila je Dubravka Turić, koja je premijeri nazočila s glumicom Lanom Barić, scenaristicom Jelenom Paljan i producenticom Dijanom Mlađenović.

Zasluženi uspjeh Trešanja pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. Trešnje su pokazale kako je, sad već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići. – izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh