Third Man Record Jacka Whitea u svemir uspješno lansirao muziku na vinilu

Jack White je prvi puta spomenuo da ima plan za ‘svemirski vinil’ još 2012., kada ga je još mučilo kako da uza svu turbulenciju pokrene delikatnu zvučnicu na gramofonu i osigura ju da zaista svira. Za stručnu je pomoć tom prilikom angažirao i astrofizičara Neila deGrassa Tysona.

The Icarus Craft misija
The Icarus Craft misija

Koristeći “svemirootporni” gramofon pričvršćen za svemirski balon, Jack White je u stratosferu lansirao 12-inchni master “A Glorious Dawn” Carla Sagana. Napravio je to u sklopu NASA-ine misije, a kapsulu pod imenom The Icarus Craft dizajnirao je bivši član NASA-e Kevin Carrico u suradnji sa SATINS (Students and Teachers in Near Space). Icarus Craft je, prema izvještaju Third Man Records, dosegnuo visinu od 94 413 stopa iznad zemlje u manje od 90 minuta.

“A Glorious Dawn” je pjesma ekstrahirana iz Saganove televizijske serije Cosmo iz 1980., a Third Man Records ju je 2009. otisnuo na vinilu u čast 75. rođendana ovog znanstvenika. Na vinilu je također i gravura dijagrama pronađenog na Voyager Golden Recordu, na kojemu je sam Sagan radio.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z1751oqIKYc[/youtube]

Lansiranje gramofona dogodilo se 2. srpnja, nakon što su uspjeli ishoditi sve potrebne dozvole od FAA (Federal Aviation Administration) i FCC (Federal Communication Commission). Ploča se navodno još uvijek vrti.

Ovim je pvodom Jack White izjavio: “Naš glavni cilj ovog projekta, od začetka ideje do njene provedbe, bio je ubrizgavanje imaginacije i inspiracije u dnevni diskurz ljubitelja muzike i vinila. Kombiniranje naših kreativnih impulsa sa znanstvenim otkrićima naša je strast, i bilo je zaista stimulativno odlučiti napraviti nešto što još nitko dosada nije učinio, a onda to i doista provesti u djelo. Osim toga, zaista je ispunjavajuć osjećaj odati priznanje nevjerojatnom znanstveniku i sanjaru kakav je bio Carl Sagan. Nadamo se da će ovo naše postignuće inspirirati i druge ljude da sanjaju velike snove i pokrenu neke svoje misije, kakve god one bile.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh