Them Moose Rush: Želimo zvučati kao što bi Zeppelini zvučali da su iz 2016-te, samo malo nadrkanije

Bjelovarski prog rock trojac Them Moose Rush u četvrtak 12. svibnja nastupa u Močvari. Momci su prije par mjeseci bili na Eurosonic festivala u Groningenu i testirali nizozemsku publiku svojim zvukom. Takođe pripremaju završni EP svoje ‘Pi trilogije’, dakle dovoljno materijala za razgovor. Nikola Runjavec i Marinko Komlen bili su raspoloženi za ovaj ‘verbalni okršaj’.

Them Moose Rush
Them Moose Rush

Za početak kakve utiske nosite s nedavno održanog Eurosonic festivala u Groningenu?

Marinko Komlen: Super iskustvo i jedan novi oblik festivala kao takvog koji se može doživjeti samo tamo. Visoki nivo organizacije i velik broj glazbenih faca na jednom mjestu definitivno je iskustvo koje je vrijedilo doživjeti.

Nikola Runjavec: Nevjerojatno živ glazbeni „sajam“ gdje se predstavljaju bendovi diljem EU. Teško je u toj šumi bendova nešto razaznati, no to je i ogledalo današnje glazbene industrije gdje svaka šuša nešto snima i izdaje. Definitivno smo ponosni što smo odabrani, te svakako zgodan „reality check“ da malo dobijemo dojam kako to izgleda vani. Bio je dobar osjećaj dati svoj dašak rock krvi tom poprilično „kaotičnom“ eventu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pS_2HVdmnR0[/youtube]

Bio je to povod i za mini nizozemsku turneju. Kako je to proteklo?

Nikola: Potvrdili smo sebi da možemo biti jedni uz druge po cijele dane bez da se pokoljemo (smijeh). Dobili smo par intenzivnih reakcija na mjuzu i skupili kontakte za buduće svirke. Shvatili smo da treba samo svirati okolo što je više moguće.

Marinko: Da, Eurosonic je bio povod odlaska u Nizozemsku, te smo u kratkom roku uspjeli složiti mini-tour. Upoznali smo puno novih i zanimljivih ljudi iz glazbene branše, no bilo je tu i zanimljivih razgovora gdje je glazba bila samo inicijalna tema. Sve u svemu autom do Nizozemske i natrag u zimskim uvjetima je iskustvo koje se ne zaboravlja.

U nekoliko navrata, kad sam pisao o vama, glavna misao bila mi je da pod hitno trebate nastupati pred stranom alter & prog rock publikom. Stoga kako vam se čini nakon sveg nabrojanog i učinjenog, i naravno, imate li poziva za nova gostovanja?

Marinko: Određeni planovi za budućnost postoje, a baziraju se na par europskih država i suradnju sa par inozemnih bandova. Detalje još razrađujemo, no mogu reći da je iskustvo iz Nizozemske dodatno pridonijelo toj ideji.

Nikola: Zanimljivo je bilo vidjeti da su vani reakcije slične kao i doma i da ovo doma nije samo „a dečki su iz Hrvatske pa je čudno da se tak trude i to sve zvuči tak „svjetski““, te nam je sada cilj predstaviti se i što široj publici. Super je što nas je potpuno random skužio njemački bend „Mother Engine“ i pozvao na suradnju, a dobre smo odnose uspostavili u svim klubovima gdje smo bili Nizozemskoj. To je tak kad naš Bjelovarski „selski“ šarm proradi…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U2DY2DekZik[/youtube]

Jeste li došli do faze da se neki strani izdavač interesira za vas?

Marinko: I dalje nije bilo ozbiljnih ponuda koje bi uzeli u razmatranje po tom pitanju…

Nikola: Ali čini nam se da smo neka uha naćulili jer smo direktno pozvani i na ekvivalentan festival ovom u Nizozemskoj, u Kanadu, što nismo na žalost mogli logistički i financijski realizirati. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh