The Prodigy u Zadru – otrov i ozdravljenje za 9.000 duša

‘Where are my Croatian People?’, svako malo je vikao Maxim s pozornice, a devet tisuća duša vraćalo mu je hukom odgovor u uzavreloj atmosferi i večeri na velikom parkiralištu na Jazinama. Britanski veterani elektronske scene uzdrmali su u petak 1. srpnja oduševljenu publiku tijekom nešto manje od sat i pol nastupa i gromoglasno označili početak nove ljetne sezone partijanja po jadranskoj obali.

The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)
The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)

Da, bilo je itekako gromoglasno i sve priče o snazi njihova vlastitog zvučnog sistema pokazale su se istinitima već s početkom koncerta kad su bas frekvencije udarile na svima dobro znanoj „Breathe“. U biti bio je to najbolji i najsnažniji zvuk koji su The Prodigy imali do sada, ako se gledaju svi njihovi nastupi u Hrvatskoj, čak i kad je riječ o posljednjem Terraneo festivalu održanom 2013. godine.

Keith Flint (The Prodigy) (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)
Keith Flint (The Prodigy) (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)

Uz to je i pozornica bila najmasivnija do sada, doslovce u svim gabaritima veliki festivalskih pozornica. Zvuk savršen od prve do posljednje sekunde, a Liam Howlett, Keith Flint i spomenuti Maxim u ljudstvu pojačani s bubnjarom i gitaristom. Pravi punk rock electro party nemilosrdnog pumpajućeg ritma i showa u kojem je The Prodigy punih 26 godina od osnutka jasno dočarao da je svojevrsni otok za sebe na današnjoj elektronskoj plesnoj sceni.

Publika na The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)
Publika na The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)

Odmetnici velikog kalibra koji se jasno drže postulata svojih underground korijena, a opet njih act posjeduje i sve elemente koji se primjerice očekuju i od velikih rock izvođača, što ih dakako čini neuklopivima u sve moderne EDM festivalske i stadionske masovke.

The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)
The Prodigy u Zadru (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)

Njihov divlji temperament je u Zadru došao „kući“, jer ako nečeg ne nedostaje Dalmaciji to je također temperament. „Firestarter“ je tako donio i atmosferu s nogometnih stadiona kad su se upalile prve bengalske vatre, a opet su se palile na „Voodoo People“, zatim „Smack My Bitch Up“ kojom je završen službeni dio koncerta, kao i na ispraćaju benda s pozornice uz stišavajuće zvuke „Out Of Space“. Iako su pobrojani momenti ujedno bili i vrhunci nastupa, savršeni napadi stroboskopskog zida na okupljene i Maxim sa svojim „Where are my Croatian People?“ nisu dozvoljavali pad tenzija ni u ,većini okupljenih, manje poznatim poglavljima poput „The Day Is My Enemy“, „Run With Wolves“ ili „Invaders Must Die“.

Maxim (The Prodigy) (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)
Maxim (The Prodigy) (Foto: Vedran Levi / Perun.hr)

Uzavreloj atmosferi i priličnoj natiskanosti plesača u prvoj polovici velikog open air auditorija išao je u prilog i ‘old school’ moment nepostojanja video zidova – tko je želio vidjeti što se događa na pozornici morao je prići bliže, dok plesačima u pozadini (koja je bila dodatno ozvučena) ništa nije nepotrebno odvlačilo pažnju, što je svakako bio još jedan plus ovog grandioznog tuluma koji se nipošto nije mogao pretvoriti u ‘tv prijenos’.

The Prodigy i dalje nude i otrov i ozdravljenje… A nabrijani su kao da su jučer startali karijeru.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh