The Edge o nadolazećoj ‘Joshua Tree’ turneji i novom albumu

U intervjuu za Rolling Stone gitarist je progovorio i o tome kako U2 razmišljaju što učiniti s već najavljenim albumom ‘Songs of Experience’.

The Edge (Foto: Wikipedia)
The Edge (Foto: Wikipedia)

U2 su jučer najavili detalje britanske i europske turneje kojom bi se trebala proslaviti 30. godišnjica izdavanja njihovog kultnog, petog studijskog albuma “The Joshua Tree”, uz podršku Noela Gallaghera. Bend je, kako kaže Edge, odlučio poći na ovu turneju kada su se počeli premišljati u vezi objavljivanja novog albuma “Songs of Experience”, sljednika “Songs of Innocence” iz 2014. godine.

“Već je sve bilo praktički završeno i odjednom se svijet promijenio. Pomislili smo – čekaj malo, moramo si dati priliku da promislimo o ovom albumu i kako se odnosi prema onome što se događa u svijetu. To je zato što je većinom, gotovo 80% albuma, nastao prije i početkom 2016. godine, a sada je, složit ćete se, svijet postao drugačije mjesto”, rekao je Edge, dodavši kako razmišljaju o tome da napišu nekoliko novih pjesama i kako su si ostavili prostora za kreativnost.

Proslava 30. godišnjice objavljivanja kultnog albuma “The Joshua Tree” stoga im je došla kao naručena budući je i taj album nastao u nemirnom političkom razdoblju koje podsjeća na današnje stanje, pa je relevantan i nakon toliko vremena.

“Taj je album napisan sredinom osamdesetih, za vrijeme vladavine Reagana i Thatcher i to je bio vrlo nemiran period u kojemu je Thatcherica pokušavala prekinuti štrajk rudara, a u centralnoj su se Americi događali razni lopovluci. Čini se kao da smo se na neki način vratili u to vrijeme. Mislim da se još nikada nije desilo da neki album bude toliko relevantan nakon toliko vremena, da opiše puni krug do te mjere kao “The Joshua Tree”. Čini se danas kao da su te pjesme dobile novo značenje i rezoniraju s današnjim kontekstom onako kako to nisu mogle prije tri, četiri godine. To je bilo svojevrsno otkrivenje i morali smo novi album staviti na led i razmisliti ponovo o svemu tome što smo željeli reći”, dodao je Edge i objasnio kako su na kraju odlučili da će napraviti oboje, i proslaviti stari album koji je ponovo rođen u novom kontekstu, i dovršiti novi album koji će imati smisla više nego što ga ima trenutno.

Svoj su posljednji album “Songs of Innocence” U2 objavili besplatno na iTunesima, tako da se album skinuo na Appleove uređaje. Na pitanje kakvi su im planovi za sljedeći album, Edge se našalio: “Moj plan je da se Bono i ja ušuljamo u svaku kuću i ostavimo CD ispod jastuka, ali čini se da nažalost ta ideja nije naišla na podršku kod ostatka benda.”

U sklopu slavljeničke turneje “Joshua Tree” U2 će od 8. srpnja do 1. kolovoza svirati u osam europskih gradova, Londonu, Berlinu, Rimu, Barceloni, Dublinu, Parisu, Amsterdamu i Bruxellesu, a ulaznice će biti u prodaji od 16. siječnja.

Zadnje od Vijesti

Gasi se Vevo

I dalje će imati svoju prisutnost na YouTubeu i stvarati originalan sadržaj.
Idi na Vrh