Teenage Fanclub ‘Here’ – nova doza indie romantike

Neki bendovi kao da egzistiraju u vlastitom prostoru i vremenu, potpuno nezainteresirani za bilo kakve glazbene trendove i prevladavajuće ukuse publike.

Teenage Fanclub 'Here'
Teenage Fanclub ‘Here’

Škotski Teenage Fanclub ogledni je primjer takvog benda čiji je romantični i blago melankolični koktel indie rocka, power-popa, folka i Byrds/Beach Boys vokalnih harmonija „preživio“ sve promjene i pokrete na britanskoj sceni, još od dana Madchestera i shoegazea, preko grungea i britpopa pa sve do velikog povratka rock’n’rolla zahvaljujući sastavima poput Libertinesa i Arctic Monkeysa.

Spomenuti su žanrovski složenac do savršenstva doveli već na trećem studijskom albumu, remek-djelu „Bandwagonesque“, te mu ostali vjerni sve do današnjih dana i jubilarne desete ploče „Here“.

Drugim riječima, u ovih 12 pjesama neće vas čekati nikakvo iznenađenje, što je vjerojatno idealna preporuka svima koji su se u prvoj polovici slagali s nesretnim Kurtom Cobainom kada je Teenage Fanclub proglašavao najboljim bendom na svijetu. Norman Blake, Gerard Love i Raymond McGinley skladanje su, kao i obično, podijelili manje-više ravnomjerno, pri čemu je ovaj posljednji očito bio i najinspiriraniji te na budućim kompilacijama grupe osigurao mjesto za medidativne i blago psihodelične laganice „Steady State“ i „With You“, kao stvorene za slušanje u kišnim jutrima ili tijekom dugih noćnih vožnji.

Blake je, pak, najdalje dobacio u akustičnoj završnici „Connected To You“, gitarističkom popu „I’m In Love“ i neodoljivoj melodiji Big Starom inspirirane „Live in the Moment“, a male posvete grupi velikog Alexa Chiltona ispisao je i Gerard Love u „I Have Nothing More To Say“ i „Thin Air“. Teenies, kako im obožavatelji vole tepati, ništa novoga ne donose ni na tekstualnom planu – njihovi stihovi gotovo bez iznimke govore o ljubavi od koje se na „Here“ u jednakoj mjeri opraštaju („The Darkest Part of the Night“) i slave je kao jedino za što se u životu stvarno vrijedi boriti („I’m in Love“).

Ostatak materijala nije na toj razini pa možemo zaključiti kako su ovom albumu nedostajale još dvije do tri jake pjesme da se u diskografiji Teenage Fancluba smjesti u neposrednoj blizini klasika poput „Bandwagonesque“, „Grand Prix“ i „Songs from Nothern Britain“.

Ocjena: 7/10

(Merge, 2016.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh