Retrovizor: Pogledajte Eddie Veddera kako pjeva ‘Better Man’ prije nego li se priključio Pearl Jamu

Pjesma ‘Better Man’ koja je u međuvremenu postala klasik grupe, datira iz vremena prije Peral Jama i dakako uopće nije bila popularna.

Eddie Vedder (Foto: Wikipedia)
Eddie Vedder (Foto: Wikipedia)

Dvije godine prije dolaska u Pearl Jam, Eddie Vedder bio je frontmen grupe Bad Radio iz San Diega. Grupa je imala pristojan broj lokalne sljedbe na koncertima i puno demo snimki iza sebe, ali je nakon par godina u Vedderu rasla frustracija zbog izostajanja šire afirmacije, iako su tada pobijedili i na natjecanju “Battle of the bands”.

Ako ništa drugo Bad Radio je imao bar jednu pjesmu koja je pod pravim okolnostima mogla postati velika, a to je bila “Better Man” koju je pjevač napisao još u vrijeme srednjoškolskih dana inspiriran željom da njegova majka napusti očuha i nađe boljeg čovjeka za sebe. Bad Radio nikad nije pjesmu snimio u studiju, ali na staroj VHS snimci se može čuti i vidjeti kako je izvode na svom koncertu 1989. godine.

Vedder je u Pearl Jamu proveo četiri godine prije nego li je pjesma snimljena. Nakon golemog uspjeha singlova “Alive”, “Even Flow” i “Jeremy” s prvog albuma “Ten” koji su doslovce pomeli radijske postaje i tada iznimno utjecajan MTV, pjesma se trebala naći na drugom albumu “Vs” iz 1993., ali je producent Brendan O’Brien nije htio uključiti u album.

“Better Man” objavljena je na idućem “Vitalogy” koji je objavljen već sljedeće godine, a iako nikad nije bila odabrana za službeni singl pjesma se popela na prvo mjesto Mainstream Rock Charta.

Pearl Jam su od tada preko 500 puta izveli pjesmu na koncertima, kao što je “Better Man” bila jedna o četiri koje su svirali na primanju u Rock and Roll kuću slavnih početkom ove godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh