Reizdaje se glazbeni opus Yoko Ono

Secretly Canadian u suradnji s Chimera Music objavit će kompletnu diskografiju Yoko Ono od 1968. do 1985. godine., od početka ljubavi i suradnje s Johnom Lennonom.

Yoko Ono
Yoko Ono

Reizdanje diskografije Yoko Ono sadržavat će jedanaest studijskih albuma, a fokus će biti na rekonstrukciji originalnog vinilnog pakiranja, remasteriranju audio snimki i brižnom sakupljanju arhivskih, dosad neviđenih fotografija iz ovog perioda. Osim na vinilu, svaki će album po prvi put postati dostupan i u digitalnom formatu.

Ponovno predstavljanje ove velike umjetnice i Lennonove muze svjetskoj javnosti započet će albumima “Unfinished Music No. 1: Two Virgins” iz 1968., “Unfinished Music No. 2: Life With Lions” i “Plastic Ono Band” iz 1970. Sva će tri albuma biti objavljena 11. studenog, a ostali će sukcesivno biti izdavani tijekom 2017.

John Lennon and Yoko Ono – Unfinished Music No. 1: Two Virgins: Ispada da je sam zvuk zaljubljivanja jednako tako apstraktan, subjektivan i pun loopa kao i sam koncept zaljubljivanja. Album “Two Virgins” neobična je i zanimljiva suita o zaljubljivanju legendarnih ljubavnika pop-kulture, Yoko Ono i Johna Lennona, dokument zaljubljivanja ovog para, rođen istovremeno kad i njihova ljubav, u realnom vremenu. Snimljen je tijekom jednog proljetnog vikenda 1968. na Lennonovom imanju u Kenwoodu. Na ploči se čuju udaljeni razgovori, koraci, komično ulaženje u uloge ovih ljubavnika, smijeh, ptičji pjev, i klavir. Pjesme su smiješne, razdvojene, vesele, pune basa i ljubavnih uzdaha; to je svoje ljudi koji se nasmijavaju, koji pokušavaju inenaditi jedno drugo, koji se duboko zaljubljuju jedno u drugo. Lennon se igra s loopovima i delayom, dok Yoko Ono uvježbava ekspresionističku vokalizaciju. Gotovo da se mogu čuti vino i dim. Na ovom će se izdanju naći i “Remember Love” koja se nije našla u originalnom izdanju.

John Lennon and Yoko Ono – Unfinished Music No. 2: Life With The Lions: Ako je “Two Virgins”ekstatična razmjena prvih poljubaca između najčuvenijeg ljubavnog para pop-kulture, onda je album “Life With Lions” zvuk pečačenja ove ljubavi kao nečeg neprobojnog i bezvremenog. Na ovome se albumu slušatelj može zateći kako shvaća da je ovo puno više od glazbene suradnje, deklaracija o tome kako je “njihov život je njihova ljubav je njihova umjetnost”. Kolekcija započinje komadom improvizirane muzike. Čitava je B strana snimljena u londonskoj Queen Charlotte Hospital gdje je Yoko Ono zaprimljena zbog komplikacija u trudnoći, što je završilo gubitkom djeteta, John ono Lennon II. Na coveru albuma je fotografija iscrpljenih Yoko Ono u bolničkom krevetu i Jona Lennona u vreći za spavanje rasprostrtoj na podu pored. U reizdanju će se na ploči naći i pjesma Yoko Ono “Song for John” koje također nije bilo u originalnom izdanju.

Yoko Ono Plastic Ono Band: Na ovom se dugo očekivanom vinilnom reizdanju nalaze svi elementi classis rock nostalgičnog tripa. Na njemu sviraju Yoko Ono, John Lennon, Ringo Starr, Klaus Voorman i legenda free jazza, Ornette Coleman. Ovaj je album, objavljen 1970., utjecao na pristup mnogih muzičara kroz desetljeća, a svejedno i nakon 45 godina zvuči moderno i svježe. Yoko Ono/Plastic Ono Band nisu samo predvidjeli križanje avangarde i rocka koje se dogodilo krajem toga desetljeća, oni zvuče točno onako kako to presjecanje žanrova zvuči danas. Na ovom će se reizdanju naći nekoliko pjesama kojih nije bilo u originalnom izdanju, poput “Open Your Box,” “Something More Abstract,” “Why (Extended Version)” i “The South Wind”.

Ostatak diskografije koja će biti objavljena tijekom 2017. :

Fly (1971)
Approximately Infinite Universe (1973)
Feeling the Space (1973)
A Story (recorded in 1974, released as part of Ono Box in 1992)
Season of Glass (1981)
It’s Alright (I See Rainbows) (1982)
Starpeace (1985)
Unfinished Music No. 3: Wedding Album (1969)

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh