Protiv korporacijskog iskorištavanja: 20 tisuća europskih autora poslalo peticiju Europskoj Komisiji

Potpredsjednik Europske Komisije, Andrus Ansip, zaprimio je peticiju s preko 20 tisuća potpisa europskih autora kojom se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online i ukidanje zakonske rupe kojom velike tech korporacije iskorištavaju kreativni potencijal autora.

Autori audio-vizualnih djela traže pravednu raspodjelu od Europske komisije
Autori audio-vizualnih djela traže pravednu raspodjelu od Europske komisije

Među potpisnicima, uz imena kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Imogen Heap, Agnieszka Holland, Hooverphonic, Ennio Morricone i Mikis Theodorakis, nalazi se i 130 kreativaca iz Hrvatske, mahom glazbenih autora poput Zlatana Stipišića Gibonnija, Darka Rundeka, Tamare Obrovac, Nene Belana, filmskih autora poput Igora Mirkovića, Ognjena Sviličića, Rajka Grlića i drugih.

Svoj potpis glazbenici su dali posredovanjem udruge HDS ZAMP, člana europske udruge društava za kolektivno ostvarivanje prava GESAC i pokretača inicijative. Filmske redatelje je za ovu akciju okupilo Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), član CISAC-a, krovne svjetske autorske udruge.

U pismu se navodi kako su dominantne tržišne korporacije poput YouTubea izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ne ostvaruje naknadu ili je ona, u najboljem slučaju, mizerna. Time cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nositelji sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagodbu legislative o kojoj EK odlučuje 21. rujna.

Izbjegavanjem autorsko-pravnih obveza stvoren je tzv. prijenos vrijednosti s onih koji sadržaj stvaraju na one koji ga iskorištavaju, a time se direktno ugrožava cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja. Štoviše, takav model šteti i onim servisima i platformama koji svoje poslovanje pokušavaju razviti uz poštivanje prava kreativaca.

„Apeliramo da napravite sve što je u vašoj moći kako biste zajamčili adekvatnu zakonsku reformu. Reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe“, zaključuje se na kraju pisma.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh