Preminula Jadranka Stojaković

U 67. godini u Banjaluci je preminula eminentna jugoslavenska umjetnica, intelektualka i pjevačica Jadranka Stojaković.

Jadranka Stojaković
Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković bolovala je od ALS-a, tj. bolesti postepenog odumiranja mišića, kao što se nikad nije u potpunosti oporavila od pada na koncertu 2009. godine u Tokiju (u Japanu je živjela od 1988. do 2012.). S povratkom na rodno tlo zdravstvene nevolje pratile su i one društveno-socijalnog karaktera, Jadranka je ostala bez stana u Sarajevu, a posljednje dvije godine provela je u staračkom domu “Ivan Pavao II” u Banjaluci gdje je i preminula 3. svibnja, kako javlja RTRS.

Rođena je 24. srpnja 1950. godine u Sarajevu gdje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Krajem 1970-ih ulazi u glazbene vode kroz obrade bosanskih sevdalinki, starogradskih pjesama kao i uglazbljivanjem poezije pjesnikinje Desanke Maksimović.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jsH0XvLi4Wo[/youtube]

Bila je miljenica brojnih glazbenih festivala bivše Jugoslavije, također se pokazala i kao vrsna kantautorica dokazavši se, sad već glazbenim klasicima ovih prostora, kao što su “Sve smo mogli mi”, “Što te nema” i “Ima neka tajna veza”. Pored toga poznata je po tome što je napisala uvodnu glazbenu temu 14. Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu. Također je radila glazbu za televiziju, prvestveno dječje emisije Televizije Sarajevo.

U jednom od intervjua izjavila je kako se japanska javnost više brinula za njeno zdravstveno stanje od domaće i kako je davala intervjue za japanske medije povodom toga, dok je neizmjerno zahvalna ovdašnjim prijateljima i štovateljima koji su se brinuli za nju tijekom teških posljednjih godina života.

“Nažalost, sve manje im se mogu odužiti, makar i pjesmom”, izjavila je 2013. Jadranka Stojaković, a mi odgovaramo da je svojim doprinosom i radom svakako zadužila sve poklonike glazbe s ovih prostora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s3rANSGR0ho[/youtube]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh