Predsjednik Grammy Awards negirao postojanje rasnog problema u nagradi

Nakon ovogodišnjeg trijumfa Adele mnogi su, uključujući i Adele samu koja je slomila nagradu na dva dijela, kritizirali odluku Recording Academy o proglašenju Adeleinog ’25’ albumom godine, smatrajući da je tu nagradu trebala dobiti Beyonce za album ‘Lemonade’ koji se visoko plasirao na godišnjim listama i bio hvaljen od publike i kritike.

Grammy logo
Grammy logo

Mnogi smatraju da je činjenica što Grammy za najbolji album već nekoliko godina zaredom odlazi isključivo u ruke bijelim glazbenicima, dokaz kako postoji problem rasizma u toj nagradi. Beyonce se ponovo našla u centru zbivanja, kao i prije dvije godine kada je umjesto njezinog albumom godine proglašen Beckov “Morning Phase” pa joj je odvjetnika igrao Kanye West radeći scene na dodjeli.

U intervjuu za Pitchfork Neil Portnow, predsjednik Recording Academy, odagnao je takve primisli i na pitanje postoji li u Grammyju rasni problem odgovorio da ne postoji uopće, te dodao kako glasači, kao muzičari, ne slušaju muziku s primislima o rasi, etnicitetu ili spolu.

“Kada se ocjenjuje neka muzika, barem ja tome tako pristupam, to je kao da si staviš povez preko očiju i samo slušaš. Poanta je u tome kako na muziku reagiraš i što se u njoj, po tvom profesionalnom mišljenju, izdiže do najviših nivoa kvalitete u bilo kojoj godini. To je uvijek naravno i vrlo subjektivno. Zato tražimo od članova akademije da to učine i da pritom ne obraćaju pažnju na prodaju, marketing, popularnost i top-liste. Moramo slušati muziku. I kada 14 tisuća glasača presluša sve i odluči, onda se glasa. U pitanju je demokratsko glasanje s većinom, pa se vrlo lako može dogoditi da netko primi ili ne primi Grammy nagradu ovisno o samo jednom glasu. Zaista može biti tako tijesno”, rekao je Portnow.

Na pitanje o tome planira li Recording Academy napraviti nešto po uzoru na Oscare koji se trude povećati različitost glasača, Portnow je odgovorio kako Recording Academy nema isti set problema kao Oscar, a i uvijek se trude održati različitost članstva, bilo po etničkoj, spolnoj ili dobnoj osnovi kako bi ostali relevantni i zadržali svježinu.

Portnow je također usporedio glasanje za Grammy s nedavnim američkim predsjedničkim izborima, rekavši kako njihovi popularni glasovi stoje sami za sebe i u potpunosti određuju ishod dobitnika nagrade u nekoj godini. Nezadovoljnicima je poručio da postanu članovi Recording Academy i da se sami uključe u odlučivanje.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh