‘Politikom po kulturi’, nova knjiga Hrvoja Turkovića polemizira protiv uplitanja političara u kulturu

Nova knjiga Hrvoja Turkovića ‘Politikom po kulturi’ bit će predstavljena na Zagreb Book Festivalu, u četvrtak 19. svibnja u 17 h, na ljetnoj pozornici zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, uz nazočnost autora, filmologa Nikice Gilića, filmskog kritičara Nenada Polimca te Branka Čegeca u ime nakladnika Meandarmedie.

Hrvoje Turković 'Politikom po kulturi'
Hrvoje Turković ‘Politikom po kulturi’

„Politikom po kulturi“ zbirka je napisa što su objavljivani u novinama, revijama i časopisima tijekom tridesetak godina, od konca šezdesetih, za vrijeme socijalističke Jugoslavije, te u prvom desetljeću samostalne, tranzicijske Hrvatske.

Posrijedi su napisi polemičke motivacije i naravi kojima se neprestance bori protiv intervencija političara u film, i, općenito, u kulturu, političara koji od prilike do prilike smatraju posve legitimnim arbitrirati u pitanjima kulture. No tekstovi su pisani i protiv ponašanja ponekih kulturnjaka (kritičara, novinara, umjetnika) koji prihvaćaju logiku političke intervencije na štetu svoje djelatnosti. Tekstovi su uvijek pokušavali razrađenom argumentacijom delegitimizirati političarsku logiku u kulturi, upozoriti na njezine pogubne posljedice, a i razobličiti koristoljubivo pristajanje kuturnjaka uz tu logiku.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh