Oscarom nagrađen ‘Trgovački putnik’ Asghara Farhadija stiže u hrvatska kina

U hrvatskim se kinima 23. ožujka počinje prikazivati iranska drama ‘Trgovački putnik’ Asghara Farhadija, dobitnik Oscara za najbolji film se neengleskog govornog područja te nagrada za najbolji scenarij (Farhadi) i najbolju mušku ulogu (Shahab Hosseini) u Cannesu.

'Trgovački putnik'
‘Trgovački putnik’

Sjajnim filmovima “Nader i Simin se rastaju” (2011) i “Prošlost” (2013) Farhadi se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih i najozbiljnijih filmaša današnjice, a “Trgovački putnik” je, kažu, djelo slične vrijednosti, snage, temeljitosti i proničnosti.

U središtu zanimanja je iranski bračno-glumački par, Rana i Emad, kojem se, zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i upredstavi „Smrt trgovačkog putnika“ koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju, a moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg. Ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti? Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage i oprostiti?

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh