Nastup zbora Kombinat: Idealistička i borbena jedinica

U povodu otvorenja Muzeja pobjede i 72. obljetnice oslobođenja Dalmacije, u Šibeniku je nastupio ženski zbor Kombinat iz Ljubljane.

Zbor Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Samo jedan CD je dovoljan da ukaže na razliku između opterećenog i neopterećenog naroda. Prvi album ženskog slovenskog pjevačkog zbora Kombinat objavljen je 2013., na njemu je kompilacija partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama, od “Ay Carmele” i “Bella Ciao” do “Bandiere Rosse” i “”Bilećanke”, a u prva tri tjedna bio je najprodavaniji CD u Sloveniji. Za nekoliko stotina prodanih komada prešišao je “veličine” poput Cetinskog i Biebera. U Hrvatskoj bi se pomučile već i oko pronalaska izdavača.

Kombinatke, kako same sebe nazivaju, nikad nisu nastupile u Hrvatskoj. Do sinoć. U šibenskom kazalištu postale su poklon organizatora proslave 72. obljetnice oslobođenja Šibenika i Dalmacije svim uzvanicima.  Dalmatinski i hrvatski antifašisti, među kojima i pokoji pravi živi borac, napunili su kazališnu dvoranu sat vremena prije zakazanog početka. Nakon svečanog otvorenja Muzeja pobjede, prvoborci i njihovi sljedbenici s lakoćom su probili zatvorena vrata Kazališta i smjestili se na toplome. Ništa posebno u njihovim životima, samo još jedan uobičajeni proboj.

Kombinatke su besplatne, ne naplaćuju svoje nastupe i srcem pristupaju svakom. Ima ih oko četrdeset, prosjek godina im je možda malo veći od trideset, a dozu pravdoljubivih ideala održavaju na izuzetnoj razini. Nije dovoljno da otpjevaju pjesmu, one publici objasne sve o njoj. To je posao Maksimilijane, jedne od Kombinatki, koja će vam srčano prenijeti svaki detalj o tome kako je, recimo, “Bella Ciao” nastala na talijanskim poljima riže.

Nastup zbora Kombinat (Foto: Jozica Krnić)

Zbor Kombinat pjeva iz gušta, no iako žive u, zaključili smo već, kudikamo neopterećenijoj zemlji od naše, svjesni su svoga regionalnog i europskog okruženja. Na fašizam ne gledaju kao na iluziju ili jeftino prodavanje straha, fašizam je tu u svim svojim rafiniranim oblicima. Kombinatke su idealistička i borbena jedinica istovremeno.

A ako ih publika ponese, kao što ih je ponijela u Šibeniku, tada sve izgleda kao u nadrealnom filmu; mali oslobođeni teritorij gdje sloboda umije da pjeva. Kombinatke su otišle na večeru na kišnom Trgu Medulić gdje se opet orila pjesma. Oslobađa se teritorij po teritorij.

 

Tekst objavljen u suradnji s suradnji s portalom TRIS.