Mozart je u 2016. prodao više CD-a od Beyonce, Adele i Bowieja

Umjetnik koji je prodao najviše CD-a u 2016. godini nije bio na turneji više od 200 godina, ali još uvijek je popularniji od pjevača kao što su Beyonce ili Drake kako navodi Billboard.

Mozart 1780. - fragment slike, autor: Johann Nepomuk della Croce
Mozart 1780. – fragment slike, autor: Johann Nepomuk della Croce

U listopadu je objavljen “Mozart 225: The New Complete Edition”, box set od čak 200 CD-a koji obuhvaća kompletan glazbeni katalog Wolfganga Amadeusa Mozarta; od simfonija do fragmenata njegova rada od kojih su ostale skice. Riječ je o dakle o najsveobuhvatnijem diskografskom potezu ikad ostvarenom. Izdanje košta nešto više od 300 američkih dolara, što i nije skupo kad se uzme u obzir koliko glazbe se dobije u zamjenu.

Po Billboardu, ta fascinantna kolekcija prodana je u 6.200 primjeraka i kad se to pomnoži s 200 fizičkih CD po box setu, Mozart je prodao 1,25 milijuna metalnih pločica, što je više nego su u 2016. prodali Beyonce, Justin Bieber, Kanye West, Adele i pokojni David Bowie, što je prilično impresivno za Kompozitora koji je mrtav već dugo vremena.

No impresivna je i jedna druga crtica. Sudeći po recenziji ocjenjenom jednom zvjezdicom na Amazonu, nekima od “Mozart 225: The New Complete Edition” kolekcija nedostaje jedan disk (točnije disk broj 33 na kojem su između ostalih i “Eine kleine Nachtmusik”, “Adagio & Fugue”, “Clarinet Quintet”, Adagio & Rondo”). Nije poznato koliko je brojačano gledano kolekcija okrnjeno za disk broj 33, ali i uz malu porciju koja nedostaje, Mozart je i dalje na vrhu.

Kraj je godine, podvlače se liste, a ovaj statistički podatak ipak treba uzeti u obzir.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh