Mark Richardson (Skunk Anansie): Naša publika je dovoljno inteligentna da shvati što se događa u svijetu

Razgovor s bunjarem čuvene britanske grupe uoči njihovog gostovanja na zagrebačkom INmusic festivalu.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
Mark Richardson (Wikipedia)

Mark Richardson (Wikipedia)

Nastali su u Londonu na ruševinama britpopa, s kojim su imali vrlo malo poveznica, a kreativni vrhunac dosegnuli su u drugoj polovici devedesetih. Njihov je nagli raspad 2001. ostavio bez teksta obožavatelje s obje strane Atlantika. Osam godina kasnije vraćaju se na scenu, u Hrvatsku dolaze tri puta, a uskoro će i četvrti – na zagrebačkom INmusicu Skunk Anansie nastupaju 21. lipnja.

Novi, šesti album „Anarchytecture“ je vani, recenzije su umjereno pozitivne, turneja se zahuktava, a mi smo bubnjara Marka Richardsona telefonom locirali u Londonu. S obzirom na ranojutarnji poziv, bio je neočekivano dobro raspoložen: – Stvarno se radujem novoj sezoni festivala, obići sve naše fanove, doći u Hrvatsku i ostale zemlje… Nije nas bilo neko vrijeme.

Ovdje su vas čekali poprilično dugo. Prvi ste put došli 2011., a dotad ste godinama potpuno izbjegavali jugoistok Europe. Zašto?

Dobro, nismo baš izbjegavali odlazak na istok, ali da, shvaćam što želite reći. I stvarno ne znam, nemam pravi odgovor. Ali ispravili smo to sve, na zadnje dvije, tri turneje smo često prolazili vašim krajevima. Kad smo ono zadnji put svirali u Hrvatskoj…?

Prije tri godine u Varaždinu.

Da, okej. Možda nas prije nije bilo, no u međuvremenu smo shvatili da obožavatelje imamo posvuda. Volimo dolaziti u zemlje u kojima prije nismo tako često svirali.

Ti se toga nećeš sjetiti, no razgovarali smo prije sedam godina, u danima kada se Skunk Anansie okupljao nakon osam godina pauze. Vjerojatno sam te to i tada pitao: zašto ste se uopće raspali?

Čudna je to priča… Snimili smo tri albuma i neprestalno bili na turneji. Imali smo u šest godina samo jednu kratku pauzu kako bismo proslavili Božić s obiteljima. Došli smo do trenutka kad smo sagorjeli i poželjeli raditi bilo što drugo. Bila je to greška, taj naš razlaz. Kad bismo mogli vratit vrijeme vjerujem da bismo uzeli samo malo duži odmor, bez ikakvih medijskih priopćenja da bend više ne postoji.

Eto, i još ste tu. Kako sad ne sagorite?

Ne radimo više tako naporno.

Aha, znači tajna je u lijenosti?

Haha. Prije razlaza benda smo zbilja pretjerali, ovoga puta smo odlučili da ćemo nastupati i snimati, ali puno opuštenije. Turneje više nisu beskonačne, sve smo obveze oko benda smanjili u odnosu na ranije. Ali sada je nastao drugi problem – imamo više vremena, pa je svatko od nas počeo raditi i nešto sa strane. I opet smo se preokupirali.

Znam, ti si svirao s Little Angels.

Da, malo. Pa smo prestali, a onda smo imali reunion. Dakle, uvijek je nešto…

Pretpostavljam da Skunk Anansie, u svom današnjem ‘ležernijem’ izdanju, više nije u bjesomučnom lovu na radijske hitove…

Odavno smo se prestali brinuti hoće li nas netko pustiti na radiju, muziku radimo za sebe. Sviramo ono što volimo, što nas čini sretnima. Iskreno, bolje nam ide sad, nego ikad prije. Sve se vrti oko toga da radimo sjajnu glazbu i zabavljamo se, bez želje da budemo najveći bend na svijetu. Skunk Anansie je svima nama dragocjeni biser, ne želimo ga uništiti, samo ga tu i tamo ispoliramo.

U devedesetima ste bili prepoznati kao bend s jakom političkom, pa i feminističkom porukom. Jeste li to željeli biti? Jeste li i vi jedni od onih koji obožavateljima isporučuju ‘istinu’?

Velika je zabluda da smo mi rock bend s velikom političkom porukom. Mi smo samo glazbenici koji hodaju svijetom širom otvorenih očiju, pratimo i pokušavamo razumjeti društvene i političke događaje. Skin (glavna vokalistica benda; op.a.) se ne boji pisati o svemu tome u svojim stihovima. No, naše pjesme nisu propovijed, više volim misliti da se radi o društvenim komentarima. Ne bježimo od blagog političkog aspekta naših pjesama i albuma, jer svaka politička situacija utječe na nas. Dalje>>

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Komentari

Close
Pratite nas i lajkate