Letarg ‘Faze budnih sanjara’ – Pet postaja prekida

Odgovorno tvrdim da je Koprivnica trenutno najveći rasadnik mladog talenta u Hrvatskoj, a kao posljednji u nizu dokaza za tu tvrdnju prilažemo novi EP Letarga naslovljen 'Faze budnih sanjara'.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
Letarg 'Faze budnih sanjara'

Letarg ‘Faze budnih sanjara’

Pjesme na “Fazama budnjih sanjara” nose podnaslove zavaravanje, suočavanje, tugovanje, odmicanje i oslobađanje, što znači da svaka pjesma govori o određenom stadiju prekida veze. Sama ta činjenica već govori o Bruni Antoliću kao o autoru koji je sposoban smisliti i izvesti konceptualan album (tj. EP), a ne tek poput većine nabacati pet nasumičnih (najboljih) pjesama i proglasiti to izdanjem. Još kad je riječ o pet doista izvrsnih pjesama, stvar je tim atraktivnija.

Namjerno ili slučajno, koncept ide toliko daleko da su ključne faze prekida ujedno i ključne pjesme albuma, a pjesme doista vješto opisuju faze. Za singl je pametno odabrana “Stani,” pjesma iz faze suočavanja, u kojoj i kroz glazbu i kroz tekst izbijaju naslage frustracije u razoblju veze gdje je “normalno gušiti se grljenjem i gristi poljupcem”. Druga ključna pjesma/faza je svakako “Svemir (oslobađanje)”, koncertni favorit u kojem spomenuta frustracija nakon žalovanja i odmicanja završava u vatrometu slobode.

Glazba Letarga je inteligentni indie pop-rock koji s određenom dozom nostalgije grabi iz formi college rocka, pa čak i grungea devedesetih, što možda i ne čudi one upoznate sa Antolićevim prethodnim angažmanom u žešćem i djetinjastijem projektu Suho grlo nos. “Faze” tako predstavljaju sljedeću točku u toj uzlaznoj putanji, te je možda vrijeme da dočekamo i dugosvirajuću ploču koja bi okrunila ovaj rani dio Letargove karijere.

Nevezano za glazbu, valja pohvaliti i vizualni identitet benda, budući da je na “Fazama”, kao i na prvom EP-ju “Paravan”, za naslovnu fotografiju zaslužan sjajni Dinko Šimac. Rezultat su vizuali koji čovjeka mogu dovoljno privući da posluša bend, a da ne zna ništa o tome o kakvoj je glazbi riječ, a to je nešto najviše što dobar artwork može postići.

U svom proboju prema prepoznavanju na sceni, Letarg je dvaput nastupio kao predgrupa Artan Lili i jednom Rebel Staru i u više navrata nastupom zasjenio svoje slavnije kolege na pozornici. Antolićeva osjećajnost i eksplozivna energija, Rajnina mistična karizma i čvrsta ritam sekcija (Cmrk, Horvatić) Letrarg čine projektom koji je s novim pjesmama prešao iz kategorije ‘promising’ u kategoriju ‘delivering’.

Uzgred, interesantno je da se, usprkos činjenici da “Faze budnih sanjara” govore o prekidu veze, dan nakon zagrebačkog koncerta s Artan Lili, Antolić oženio, te mu ovim putem u ime portala Ravno Do Dna želimo puno sreće u braku. Živjeli!

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2016.)

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Komentari

Autor

avatar
Close
Pratite nas i lajkate