Hollywood Reporter: Vodstvo HAVC dalo ostavku zbog političkog pritiska, filmske produkcije u opasnosti

Hrvoje Hribar bio je prisiljen na odlazak s čelnog mjesta Hrvatskog audiovizualnog centra nakon kritičnog revizorskog izvješća, a riječ je o organizaciji koja je privukla takve visokobudžtne produkcije kao ‘Igra prijestolja’ – javlja The Hollywood Reporter u podužem članku u kojem se osvrnuo na filmsku situaciju u Hrvatskoj, a koja se u jednom segmentu tiče i američke produkcije, ilustriravši tekst upravo s fotografijom iz serije ‘Igra prijestolja’.

Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)
Hrvoje Hribar (Foto: HAVC)

Kako navodi The Hollywood Reporter, HAVC je s Hribarom na čelu promovirao Hrvatsku kao filmsku lokaciju, te je donio zemlji multimilijunske ugovore kroz shemu 20-postotnog povrata poreza čime je privukao najtraženije internacionalne filmske i televizijske projekte uključujući i HBO-ov televizijski hit „Igra prijestolja“.

„Ta ulaganja su sada u opasnosti“, izjavio je Hribar za Hollywood Reporter i nastavio: „Nema reakcije vlade na recentne događaje, što je prijeteće. I nije ostalo novaca u državnom proračunu za 2017. što se tiče poticaja.“ U hrvatskoj vladi nitko nije htio komentirati situaciju oko Hribara, navodi ugledni američki filmski magazin.

Hribarova ostavka je kulminacija jednogodišnjih pritisaka na HAVC koja je počela s dolaskom desničara Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture u periodu od veljače do listopada 2016., koliko je trajao njegov mandat. Tijekom njegova mandata kasnile su uplate za domaće i strane produkcije koje su snimale filmove u Hrvatskoj. Koliko je Hrvatska izgubila s Hasanbegovićevom postupcima svjedoči podatak da je zarada od 25 milijuna dolara iz 2015. godine pala na 9 milijuna dolara u 2016., piše Hollywood Reporter.

Napadi na HAVC inicirani su kontroverznim kratkim danskim dokumentarnim filmom „The Dvor Massacre“ o zločinu počinjenom tijekom jugoslavenskog građanskog rata, redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda, navodi Hollywood Reporter.

„Situacija oko tog filma potaknula je desničarske zahtjeve u razmontiravanju institucije HAVC-a zbog tvrdnje da u dovoljnoj mjeri ne financira patriotske filmove“, izjavo je Hribar.

Državna revizija je dala negativno mišljenje u izvješću zbog potrošenih 200.000 kuna koje nije potpisom odobrio ministar kulture, na što je Hribar odgovorio da se takva politika odnosi uglavnom na potrošnju uredske opreme, a ne za operativne troškove u koje je uključeno plaćanje povrata poreza proizvođačima filmskih i televizijskih projekata.

„Optuženi smo zbog legalnog i neovisnog načina rada (kako se uvijek) radilo u HAVC-u. Zakon je na našoj strani“, izjavio je Hribar američkim novinarima i rekao kao je morao ponuditi svoju ostavku zbog političkih i medijskih pritisaka. „Bojim se da HAVC neće preživjeti“, izjavio je obzirom da će od sada sve produkcije koje misle snimati filmove s budžetima većim od 200.000 kuna morati dobiti pristanak vlade tj. ministra, bez obzira na estetske i umjetničke dosege.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh