Koncertni report

Bajaga, Josipa Lisac i Darko Rundek na 12. Pozitivnom koncertu u Domu sportova (Foto: Izidor Tačković)
12. Pozitivan koncert u Domu sportova - protiv AIDS-a i drugih pizdarija

Koncertni report

YU Grupa u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)
YU Grupa u Vintage Industrial Baru – rock mornari starog kova

HAVC izdao priopćenje povodom najnovijih napada dijela udruga proizašlih iz Domovinskog rata

Danas održana izvanredna tiskovna konferencija u Europskom domu, koju je sazvala Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a kojoj je prethodila javna objava otvorenog pisma gospođe Zorice Gregurić u svojstvu koordinatorice ispred Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba, u kojoj se na eklatantan način proziva HAVC kao javna ustanova, članica Upravnog odbora HAVC-a dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, a potom i ostala ustrojena tijela ustanove, predstavlja tešku povredu prava osobnosti svih osobno prozvanih dionika, dok samo prozivanje za počinjenje kaznenih djela predstavlja biće kaznenog djela iz čl. 304 Kaznenog zakona - piše u službenom dopisu Hrvatskog audiovizualnog centra, koji u nastavku prenosimo u potpunosti.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
HAVC

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji, popraćenoj jednosatnim live streamingom, izneseno je na račun članice Upravnog odbora HAVC-a gđe Nine Obuljen Koržinek niz neutemeljenih instruiranih optužbi i klevetničkih objava koje odbacuju stvarne činjenice, bilo one vezane uz realne događaje, bilo uz sustav, propise i zakone.

HAVC je samo tijekom 2016. godine u sudskim postupcima, povodom kleveta koje su dijelom ponovljene i na danas održanoj konferenciji, zaprimio tri presude u svoju korist u kojima se taksativno odbacuje svaki do sada objavljen navod o možebitnim nezakonitostima u postupanju HAVC-a, počev od 2012.g. do danas.

Stoga iznimno zabrinjava potreba i direktna namjera da se jedini mogući dokumenti kojima raspolažu pravosudni organi te nadležno Ministarstvo kulture, a koje su na nezakonit način pribavili danas prisutni govornici na konferenciji, tumače ciljano i instruirano protivno njihovom izvornom sadržaju.

HAVC kao javna institucija krajne je ozbiljno primio današnje optužbe sudionika tiskovne konferencije te je na adrese Državnog odvjetništva i Ravnateljstva policije iznova proslijedio iste te dokumente na koje su sudionici tiskovne konferencije pozivali, s apelom za zaštitu rada institucije koja je pod očitom opsadom.

Do sada neviđena hajka na jednu državnu instituciju iznova zaslužuje opetovano pojašnjenje slučaja “15-minuta Masakr u Dvoru” gdje je utvrđeno direktno kršenje odredbi Ugovora o financiranju od strane hrvatskog producenta, kao i filma “Criss the Swiss” koji je u fazi produkcije te predstavlja intimistički osvrt redateljice na temu smrti bratića, švicarskog novinara koji je poginuo u Republici Hrvatskoj, a ne antihrvatsko agitiranje, kako priželjkuju današnji govornici.

Obmanjivanje javnosti je svoj epilog doživljelo u jeku kadroviranja nove Vlade te po vlastitom priznanju današnjih govornika predstavlja direktni napad na članicu Upravnog odbora HAVC-a gđu Ninu Obuljen Koržinek.

Poziva se stoga Ministarstvo kulture da prekine šutnju o prozvanim temama te objavi priopćenje za medije sa dokazima kojima se trguje u javnosti, na način neprihvatljiv jednoj pravnoj državi.

Gospođa Zorica Gregurić sustavno ne vidi rezultate i vrlo značajne uspjehe koje na međunarodnoj i domaćoj sceni bilježi hrvatski film. Priznanja koje dobijaju hrvatski filmovi, osvajaju između ostalog za svoju zemlju i u njezino ime. Hrvatskim građanima naš sustav kinematografije također donosi novac, poslovnu reputaciju i turističku korist – ovo potonje kroz nedavno ukinuti sustav poticaja. U sustavu europskog programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA i u sustavu Eurimagesa pripadamo najučnikovitijim članicama po povlačenju sredstava.

Područje kulture u Republici Hrvatskoj danas je značajno urušeno, u organizacijskom, financijskom i reputacijskom smislu. Nije tajna kako je to velikim dijelom posljedica nesnalaženja i uopće neuspješnog eksperimenta s proteklom Vladom, koja se oslanjala na strasti, nalik ovima koje pokazuje gospođa Gregurić svojim pismom i tiskovnim konferencijama poput ove danas održane u Europskom domu. Za hrvatski film i našu zemlju u cjelini bitno je vratiti oskvrnuto dostojanstvo stručnih osoba. Pitanja imenovanja i smjena prepustimo stručnoj i pravnoj prosudbi onih koji za takva djelovanja imaju autoritet, mandat i ovlasti.

Komentari

Pratite nas i lajkate