Glumica Zsa Zsa Gabor preminula u 100. godini života

Jučer je u Los Angelesu otišla jedna od posljednjih glumačkih “aristokratkinja” zlatnog doba Hollywooda.

Zsa Zsa Gabor (Foto: News release by Rogers & Cowan talent agents/Wikipedia)
Zsa Zsa Gabor (Foto: News release by Rogers & Cowan talent agents/Wikipedia)

Trideset holivudskih uloga, devet brakova, tri dana u zatvoru zbog šamaranja policajca, jedna titula Miss Mađarke i prototip onoga što danas nazivamo starleta – to je u jednoj rečenici  život Zse Zse Gabor, koja je jučer preminula od srčanog udara u 100. godini života.

Rođena je 1917. godine u Mađarskoj kao Sari Gabor, a svoj je američki dio života započela 1941., kada je s obitelji pobjegla od nacista. Najpoznatije uloge ostvarila je u „Moulin Rouge“ (1952.) Johna Houstona i „Touch of Evil“ (1958.) Orsona Wellesa. Prvi se put udala već 1937. za Turčina Burhana Asafa Belga, bila je jedno vrijeme i supruga Conrada Hiltona, djeda Paris Hilton, imala je i brak s grofom Felipeom de Albom koji je potrajao jedan dan, a na onaj ju je svijet jučer na Bel-Airu ispratio posljednji, deveti suprug princ Frederic von Anhalt, koji je postao princ tako što je platio njemačkoj princezi Marie-Auguste of Anhalt da ga usvoji.

Zsa Zsa Gabor je ozbiljnije zdravstvene probleme počela imati nakon prometne nesreće 2002. godine, a 2010. je zbog krvnih ugrušaka blizu srca već zatražila i dobila posljednju pomast. U međuvremenu je operirala kuk te preživjela moždani udar. Do stote ipak nije uspjela dogurati, nedostajalo joj je manje od dva mjeseca. Zbog srčanog udara prebačena je u nedjelju hitno u bolnicu u Los Angelesu, no pomoći joj nije bilo.