Glazbenici imaju triput veće šanse bolovati od depresije i tjeskobe

Nova studija u kojoj je sudjelovalo 2100 ispitanika iz svijeta glazbe pokazala je tamnu stranu glazbene industrije.

(Foto: Ivan Gundić)
(Foto: Ivan Gundić)

Istraživanje koje je provela dobrotvorna britanska organizacija Help Musicians UK pokazala je kako glazbeni profesionalci imaju triput više šanse od ostatka opće populacije u svom profesionalnom životu oboljeti od depresije.

Objavljena studija pod nazivom “Može li vas muzika razboljeti?” bazirana je na na praćenju 2211 ljudi, a proveli su je stručnjaci s Univerity of Westminster i njihovim think-tankom MusicTank fokusiranim na glazbenu industriju. Pokazalo se da je u pitanju ozbiljan problem koji upućuje na nepostojanje podrške mentalnog zdravstva u muzičkom svijetu.

Nisu u pitanju čak ni sami glazbenici, kojih je među ispitanicima bilo 39% – studija se usredotočila i na druge uloge u industriji, uključujući i glazbeni menadžment (9%), izdavaštvo (7%), audio produkciju (4%) i koncertnu ekipu, roadije (2%). Studija je oslikala prilično sumornu stvarnost u glazbenoj industriji, pa je tako čak 71% ispitanika izvijestilo da su doživjeli napad panike i visoku razinu tjeskobe, a 65% je priznalo da su bolovali od depresije u nekom trenutku svog profesionalnog života.

Ovi su rezultati uspoređeni sa statistikama opće populacije u Velikoj Britaniji, gdje je 1 od 5 odraslih osoba (19%) doživjela napad panike, tjeskobu ili depresiju, što je u priličnom kontrastu s rezultatima studije.

A zašto su zapravo muzičari depresivni? Razlozi su prilično očigledni i donekle imaju veze s kompetitivnom i ekonomski nestabilnom prirodom industrije koja od svojih sudionika traži jako puno. Ispitanici su svoje mentalne smetnje pripisali psihičkoj iscrpljenosti, gomili neplaćenih radnih sati, a žene su razinu stresa pripisale i tome što biti žena u glazbenoj industriji znači trpiti seksualna zlostavljanja i seksističko ponašanje.

“Moja se depresija pogoršavala s pokušajima da opstanem kao muzičar. Sama muzika, sviranje, nikada nije štetno utjecali na moje zdravlje, baš naprotiv. Ali industrija i društveno-ekonomski pritisak čine ovaj posao jebeno nepodnošljivim za bavljenjem”, izjavio je jedan anonimni ispitanik, dok je drugi dodao kako ga depresivnim čine nedostatak podrške za ono što radi po njegovim kriterijima uspjeha, te činjenica što se bavljenje muzikom još uvijek prečesto u društvu ne tretira kao ‘pravi posao’.

Nedavno je i Bruce Springsteen javno progovorio o svojoj dugogodišnjoj borbi s depresijom.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh