Frenkie Kontra Indigo ‘Putanja’ – poziv na pobunu

Višegodišnje suradnje FMJAM ‘reprezentativaca’ Frenkieja, Kontre i Indiga konačno su izrodile prvi zajednički album. S obzirom na minuli rad od ove se trojke stvarno dosta očekivalo, a većinu tih očekivanja ‘Putanja’ je uspjela ispuniti.

Frenkie Kontra Indigo 'Putanja'
Frenkie Kontra Indigo ‘Putanja’

Prvo što ćete primijetiti je zaista fantastična produkcija, odrađena u berlinskom Red Bull studiju. Indigo, kao glazbeni mastermind čitave priče, u svoje je sampleove i beatove ugurao sve od synthova na tragu Vangelisa i Jean-Michel Jarrea, preko trip-hopa do modernijih ogranaka elektronike poput grimea i trapa, kao stvorenih za „battle“ repanje u klasičnom obračunu s fejkerima („Voltron“) te depresivno oslikavanje mentaliteta prosječnog Balkanca („Bratmoi“).

Daleko najjače, međutim, udaraju u beznađem i depresijom progonjenim pjesmama kao što su „Karma“, naslovna i pogotovo „Bio sam tu“ koja predstavlja vrhunac ne samo „Putanje“, već i regionalne hip-hop produkcije u 2016. godini. Stihovi „bio sam spreman moju mladost da ti predam, ali godine moje djece ne dam“ istovremeno su rekvijem za jednu generaciju i poziv na pobunu onima koji dolaze, onima čije rođenje slavi u duboko emotivnoj priči o očinstvu „Malkice“. Istini za volju, nju je malo pokvarila (pre)sladunjava r’n’b vokalna dionica, a u sličnu zamku upala je i već spomenuta „Bratmoi“ čiji je najslabiji i jedini neuvjerljivi dio refren.

Frenkie, kao prvi među jednakima, ponovno je na visini zadatka te je u Kontri, što je na ovom albumu očitije nego ikada prije, pronašao upravo savršenog sidekicka i druga po oružju.

U konačnici, „Putanja“ je novi vrijedan prilog diskografijama svojih aktera i još jedna potvrda FMJAM-a kao najkreativnije hip-hop radionice na prostorima bivše Juge.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2016.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh