Filmovi ‘Ježeva kuća’ i ‘U plavetnilo’ osvojili posebna priznanja na 67. Berlinaleu

Animirani kratkometražni film ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović osvojila je posebno priznanje dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus, a članovi međunarodnog žirija posebnim su priznanjem nagradili kratkometražni igrani film ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović koji se prikazao u sekciji Generation 14plus.

'Ježeva kuća'
‘Ježeva kuća’

“Ježeva kuća” posebnim je priznanjem nagrađena zbog, kako se navodi u obrazloženju dječjeg žirija ‘poruke koliko je važno imati vlastiti dom i ljepote kojom je ta poruka prenesena kreativnom upotrebom animacije. Osim toga, oduševio nas je i neobičan stil naracije kao i priča koja je u ovom filmu ispričana stihovima’.

Podsjetimo, animirani film “Ježeva kuća”, adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Kristalnog medvjeda u sekciji Generation Kplus osvojio je dugometražni igrani film Piata loď (Little Harbour) za koji režiju potpisuje Iveta Grófová.

Članovi međunarodnog žirija u sastavu Benjamin Cantu, Roberto Doveris i Jennifer Reeder posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus U plavetnilo su nagradili zbog, kako navode u obrazloženju ‘sjajnog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku’.

'U plavetnilo'
‘U plavetnilo’

Film “U plavetnilo” govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna.

Glavnu nagradu (Kristalnog medvjeda) u sekciji Generation 14plus osvojio je film Butterfly Kisses za koji režiju potpisuje Rafael Kapelinski.

67. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održalo se od 9. do 19. veljače 2017. godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh