Film ‘Mačkica’ pobjednik 14. Tabor film festivala

Duhovit prikaz tabu teme ženskog samozadovoljavanja, poljski animirani film ‘Mačkica’ osvojio Grand Prix 14. Tabor film festivala, a domaći je pobjednik Andrija T. Mardešić.

'Cipka' (Mačkica)
‘Cipka’ (Mačkica)

Četverodnevna filmska čarolija u dvorcu Veliki Tabor  završila je u nedjelju navečer proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada. Međunarodni žiri u sastavu Ivan Salatić, Varja Močnik i Olaf Möller nagradu za najbolji film festivala – Grand Prix – dodijelio je poljskom animiranom filmu „Mačkica“ (Cipka) mlade redateljice Renate Gasiorowske, koji je iznimno duhovitim pristupom intrigantnoj temi ženskog samozadovoljavanja osvojio i nasmijao i taborsku publiku. Nagrada za najbolji igrani film pripala je filipinskom redatelju Lavu Diazu za film „Dan prije kraja“ (The Day Before End), mračnu projekciju budućnosti za koju je ovaj redatelj nagrađen i na festivalu u Oberhausenu. Dok je američko-islandski „Ponos Strathmoora“ (The Pride of Strathmoor) redatelja Einara Baldvina dobitnik nagrade za najbolji animirani film, nagrada za najbolji dokumentarac pripala je japanskom filmu „Zazivajući te“ (Omokageyuta)  Ohtakare Hitomija. Francuski film „Park“ (Le Park) redateljice Rande Maroufi proglašen je najboljim eksperimentalnim filmom u ovogodišnjoj međunarodnoj konkurenciji.

Filmove domaće konkurencije procjenjivali su prošlogodišnji pobjednik Tomislav Šoban, te David Kapac i Jelena Oroz, koji su najboljim proglasili igrani film „Nas dva“ redatelja Andrije T. Mardešića, priču o mladiću Jošku koji je, uz osobne krize koje prolazi, u vruće kolovoško ljeto osuđen i na čuvanje svoje čangrizave none. Posebnu pohvalu žiri je dodijelio animiranom filmu Martine Meštrović „Petrova šuma“, u kojem se autorica kroz iznimnu i vizualno impresivnu sliku i animaciju, kako je pojasnio žiri, bavi temom odnosa spram života.

14. Tabor film festival obilježila je iznimna posjećenost festivala i na filmskim i na glazbenim programima, pa su iza organizacijskog tima četiri intenzivna dana koji su pokazatelj velikog interesa publike za filmove, ali i potvrda kvalitete ovogodišnje selekcije te festivalskog koncepta.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh