« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Najradikalnija ljevičarska časna sestra Teresa Forcades gošća Filozofskog teatra u HNK

9 Travanj

U novome izdanju Filozofskoga teatra, u nedjelju 9. travnja u 20 sati, gostuje časna sesta Teresa Forcades, koju nazivaju ikonom europske ljevice i najradikalnijom časnom sestrom Europe.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
Teresa Forcades

Teresa Forcades

Najavljujući njezino gostovanje, voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat izjavljuje kako se poslije prošlogodišnjeg gostovanja bivšega ministra financija Yanisa Varoufakisa u Filozofskome teatru, dolazak sestre Terese može smatrati ovogodišnjim događajem godine.

 

Premda je neki smatraju kontroverznom, časna sestra Teresa, koja inače živi povučeno sa svojim sestrama u slavnome samostanu i hodočasničkom odredištu Montserrat, u svojoj knjizi Vjera i sloboda jednostavno kaže: Nijedna Crkva, obred ili ideologija ne mogu zamijeniti unutarnju gestu slobodne ljubavi koja nas spašava i može spasiti svijet.

 

Teolog i urednik Zoran Grozdanov, koji je u Ex librisu ovih dana objavio hrvatski prijevod knjige, dodaje: Teologija kakvu zastupa Teresa Forcades slijedi najbolju tradiciju teologije oslobođenja, koja u prvi plan stavlja pitanja društvene pravednosti. Za nju postoje samo dva apsoluta, Bog i glad, a teologija koja ne dovodi u pitanje strukture moći, nije teologija.

 

Teresa Forcades doktorirala je javno zdravstvo na Sveučilištu u Barceloni, a na Harvardu magistrirala Teologiju. Pripada redu katalonskih benediktinki, a u svojim predavanjima koja održava diljem Europe često kritizira kapitalizam i sva njegova obilježja te patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi. Objavljuje knjige o teološkim temama, farmaceutskoj industriji i feminizmu te je ustrajna zagovornica katalonske neovisnosti i aktivistica španjolskog pokreta Indignadosa / Ogorčeni, nastalog na temelju masovnih prosvjeda protiv politike štednje 2011. godine. Njezino suprotstavljanje najvećim autoritetima današnjice svrstava je među najradikalnije i najutjecajnije intelektualke europske i svjetske ljevice.

 

Pročitajte intervju s Teresom Forcades: Ne pozivam na nasilje, ali moramo biti spremni na borbu!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Detalji

Datum:
9 Travanj
Vrijeme:
20:00 - 22:00

Mjesto

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita, Zagreb, Hrvatska
+ Google Map

Komentari

Close
Pratite nas i lajkate