« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Brian Wilson izvodi ‘Pet Sounds’ u bečkoj Stadthalle

20 srpnja

Povodom 50-godišnjice 11. albuma ‘Pet Sounds’ – točke prijelaza američke pop-glazbe u suvremenu glazbu: Brian Wilson i bend nastupaju uživo 20. srpnja od 20:00 sati u koncertnoj dvorani Stadthalle u Beču.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
Brian Wilson izvodi Pet Sounds

Brian Wilson izvodi Pet Sounds

U godini nekolicine obljetnica koje su presudno utjecale na pop-kulturu i njezino formiranje kao estetskog iskustva koje nikome ne polaže račune, za bečku je koncertnu dvoranu Stadthalle već za četvrtak, 20. srpnja o.g., najavljena i koncertna svečanost američkog skladatelja i autora Briana Wilsona s programom albuma, „Pet Sounds“, jednog od najuspješnijih u povijesti pop-glazbe uopće. Ujedno i 11. ploča najuspješnije američke pop-grupe svih vremena, The Beach Boys, bila je zvijezda vodilja u nastanku ploče ‘konkurentskih’ The Beatles, „Sergent Pepper’s Lonely Hearts Club Band“. Braća Brian, Carl i Dennis Wilson, uz rođaka i najboljeg prijatelja, mapirali su osunčanu tinejdžersku Americanu i u kratke postojanja dogurali do klimaksa, albuma koji je otvorio divergentne teme Boga, LSD-ja i homoerotičnosti, nasuprot četvorke iz Liverpoola, koja je u ukupnom simboličkom kapitalu pop-kulture i pripadajućih joj sub/kulturnih oktopoda, probila njezine granice, ali i sa stilom zatvorila butigu…

 

Danas, kad je očito kako smo ušli u eru glazbene „deindustrijalizacije“, što se na 50. godišnjicu ovih albuma može lakonski ustvrditi, Sgt. Pepper je svojim reizdajem prije mjesec dana ušao u na prvu ljestvicu britanske ljestvice albuma. Čitava je LP-ploča bila malo umjetničko djelo, nastalo u studiju kroz korištenje njegovih kreativnih mogućnosti, koje je bolje prošlo kao cjelina nego li zbir njegovih sastojaka, počnimo od singlova… (Prisjetimo se odmah i ikonoklastičkih intervencija na layoutu Željka Zorice-Šiša, povodom singlice „Pussy in the Sky with Diamnods“ zagrebačke grupe SexA.) Ožmikavši „Pet Sounds“, grupa Beach Boys izbacila je tri singla, iako nesuglasice između članova kreću nakon što Brian prvi singl „Caroline No“ odlučuje potpisati samostalno. Njegova će individuacija rezultirati u neshvaćenog genija kojem je 38 godina trebalo da dovrši svoju samostalnu ploču, „Smile“, u suradnji s tekstopiscem Van Dyke Parksom. Eksperimentirajući sa parasimfonijskim oblicima koji kreativno propituju format pop-pjesme imao je brojne utjecaje. Pomislimo samo kako najpoznatijih dugih metara pop-glazbe, „Bohemian Rhapsody“ i „Paranoid Android“ vjerojatno ne bi bilo bez Wilsonova smiješećeg ferala.

 

Zahvaljujući konačnom izdanju u 2004-oj godini, 2006. je Wilson reaktivirao izvođačku karijeru, raskrstivši valjda dotad sa svim repovima, pretvorivši se u pouzdanu koncertnu atrakciju. Na unikatnoj viziji pop-glazbe, integralnoj izvedbi „Pet Soundsa“ s 10 muzičara, ne pjeva jedino bubnjar. Gost koncerata održavanih tijekom prve turneje od koje je prošlo već 10 godina, je i integralni član benda, Al Jardine, kao i južnoafrički gitarist i pjevač Blondie Chaplin koji od ranih 1970-ih surađuje s Beach Boys, a dugogodišnji je back-vokal The Rollling Stones.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Detalji

Datum:
20 srpnja
Vrijeme:
20:00 - 23:00

Mjesto

Stadthalle
Beč, Austrija
+ Google Map

Komentari

Autor

avatar
Close
Pratite nas i lajkate