Loading Events
  • This event has passed.

Árpád Kollár u Booksi

20 lipanj, 2017U utorak, 20. lipnja u 18 sati u klubu Booksa će, u sklopu programa Zagreb Reads Europe, gostovati jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih mađarskih pjesnika mlađe generacije, Árpád Kollár.

Árpád Kollár
Árpád Kollár

Árpád Kollár rođen je u vojvođanskoj Senti, a živi u Segedinu. Objavio je četiri nagrađivane pjesničke zbirke, od kojih i jednu za djecu, prevodio na mađarski autore poput Miljenka Jergovića i Olje Savićević Ivančević, a uz to i piše doktorat na temu kultnoga vojvođanskog časopisa Új Symposion i pjesništva jedne od njegovih vođećih figura Otta Tolnaija. U sklopu platforme Literature Across Frontiers prošle je godine izabran za jedan od deset Novih glasova iz Europe, što predstavlja i izravan povod ovom razgovoru.

 

Dinko Kreho s Kollárom će u Booksi razgovarati o čitanju i pisanju poezije u današnjoj kulturnoj, medijskoj i ekonomskoj konstelaciji, te o institucionalnom položaju i percepciji poezije u Mađarskoj i na našim prostorima. S obzirom na njegove uspjehe na planu dječje književnosti, neće se propustiti osvrnuti ni na problematiku i izazove pisanja za djecu. Dotaknut će se i teme Kollárova doktorskog istraživanja – vojvođanske mađarske književnosti – kao i prevodilačkog rada, s posebnim osvrtom na složenu višejezičnu situaciju u njegovom rodnom kraju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, čitat će se i komentirati poezija.

 

Zagreb Reads Europe dio je projekta Literary Europe Live kojeg vodi velška književna platforma Literature Across Frontiers, klub Booksa je partner, a financijsku podršku daje EU fond Kreativna Europa. Zagreb Reads Europe dosad je ugostio Aleksandra Zografa, DBC Pierrea, Chiku Unigwe i Janisa Jonevsa u Booksi, te Ece Temelkuran, Andreja Nikolaidisa i Vladimira Tasića u Dubrovniku, u sklopu simpozija Struktura (u organizaciji Multimedijalnog instituta). Program će završiti najesen gostovanjem još nekoliko zanimljivih i relevantnih stranih književnih imena.

Details

Date:
20 lipanj, 2017
Time:
18:00 - 20:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Booksa
Zagreb, Hrvatska + Google Map