Loading Events
  • This event has passed.

7. Bloomsday Croatia u Puli: sretna sedmica

25 lipanj, 2017Bloomsday Croatia zvuči kao najštreberskiji festival u Hrvata, ali ljubitelji Jamesa Joycea i Irske od 25 do 26. lipnja 2017. po sedmi će se put u Puli uvjeriti kako ujedinjuje kreativce i avanturiste.

7. Bloomsday Croatia
7. Bloomsday Croatia

Sretna sedmica galopira prema Puli u punom kasu: crni konj Throwaway (Otpadak) tajnovita je maskota festivala preuzeta iz epizode Lotofazi kojoj je izdanje posvećeno. Crni pastuh i Lotofazi tematiziraju problem nerazumijevanja ideje doma, fetišizacije braka, dogmi i, naposljetku, nacije. Povlačit će se paralele s velikim promjenama u Europi i svijetu i političkim liderima kiklopskih pogleda.

 

Sedmi Bloomsday dovodi sudionike iz cijele zemlje, ali i Europe kako bi se uspostavila kreativno-kulturna mreža koja odražava joyceovsku raznolikost u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima. Festival ove godine slavi umjetnost plesa i pokreta, pa uz nastup Irish Maidena – grupe koja izvodi tradicionalni irski ples, sprema modernu radionicu hip-hopa u irskom tonu.

 

Promjena je i fokus na ženski rod: neo-soul glazbenica Dorotea Zovko posvećuje nastup Joyceovoj muzi Nori Barnacle s kojom dolazi u Pulu 1904. i s kojom vodi žestoke rasprave razriješene vrućom čokoladom i vođenjem ljubavi. Dorin nastup za Noru slavi stotu godišnjicu prvog velikog glazbenog nastupa gđe. Joyce u Zurichu. Kako je gospodin Joyce s divljenjem i čašicom pratio svoju damu, Dorin će nastup popratiti radionica izrade bloomsdayjovskih koktela.

 

No i kao ljubitelja kave i rane filmske animacije, Joycea bi obradovala radionica stop-animacije upravo u kavi koja je, kao i ostale, otvorena za sve uzraste, jezike i potpuno je besplatna.

 

7. Bloomsday Croatia
7. Bloomsday Croatia

Deset je točaka na Joyceovoj pulskoj karti 2017. zbog čega je ujedno i suvenir-poklon izdanja posebno oblikovana karta grada Pule dostupna na najprometnijim gradskim točkama, a građani i posjetitelji pozvani su obogatiti je svojim iskustvima. Građani su pozvani i s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall prodiskutirati u Zajednici Talijana irsko-hrvatske odnose, fenomen emigracije Hrvata u Irsku i čuti kako uspjeti ili školovati se u Joyceovoj domovini iz koje je i sam emigirirao.

 

O glazbenom programu:

 

Prva škola tradicionalnog irskog plesa Irish Maiden koju void istarski Irac Paul O’Grady a uz bok njemu, radionicu hip hopa održat će plesač i koreograf Franjo Opačak. On će otvoriti festival u pulskom kulturnom centru Rojc dok će Irish Maiden nastupiti u središtu grada nakon radionice. Prvu večer festivala zaokružuje atraktivna kantautorica Dorotea Zovko koja nastup posvećuje Joycovoj odabranici Nori s kojom dolazi 1904. u Puli gdje započinju svoju 37-godišnju Odiseju. Upravo je prvi susret ovo dvoje Iraca nadahnuo pisanje Uliksa koji u 18 epizoda provlači niz glazbenih referenci a cijelo je poglavlje Sirene napisano kao predložak za fugu odnosno ritmičan tekst koji imitira harmonijski razvoj instrumenata.

 

Dorotea Zovko kantautorica je koja je već obišla velike koncertne dvorane, newyorški Carnegie Hall jedna je od njih, ali uvijek u zborskom aranžmanu. Afro-soul harmonije iz svoje garsonijere odlučila je po prvi put pokazati svijetu, a Bloomsday joj je toliko sjeo, da misli da ju je ova gaža oduvijek čekala. Solo nastup nešto je što ju mami i plaši – zato je tu uskočio looper. Jer voli taj osjećaj cijelog benda u jednoj osobi, a pokazao se i kao pravi način da zadrži zborska višeglasja. Dok joj gitara i midi controller pomažu da začahuri organski zvuk u digitalno i obrnuto. U autorskim djelima osjeća se snažan utjecaj neo-soula i afro ritmova s ponekim mračnijim ambijentalnim tonovima, no u Bloomsday setu je pripremila i puno zimzelenih stvari koje će vam zazibati tijelo i ono ispod. Energija koju posjeduje liječi, a glazbu odabire kao “crvenu pilulu”. Zato nam se pridružite i uskočite u sami zvuk – obećajemo da je šareniji i topliji od ičega što ste čuli. Ovdje u Puli, blizu moru i daleko od briga.

 

Franjo Opačak je baš kao svatko tko proučava jednu vještinu dugačak niz godina (10) – svjestan koliko toga malo zna i svaki dan posvećuje proučavanju plesa kako bi postao bolji plesač, ali i učitelj. Na Bloomsdayu će podijeliti svoja plesna znanja, a inzistira na irskom hip hopu kao glazbenoj pozadini jer ta glazba ocrtava irsku sadašnjost, ali je i preslabo zastupljena u glazbenim kolekcijama (folderima) diljem svijeta pa ćemo joj pružiti malo pažnje.

 

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule zbog čega su sve aktivnosti tradicionalno besplatne.

Venue

Više lokacija u Puli
Pula, Hrvatska + Google Map