Europska dokumentarna mreža (EDN) podržala inicijativu ‘Puk’o nam je film’

Nakon Europske filmske akademije (EFA) i Europskog udruženja filmskih redatelja (FERA) podršku inicijativi’Puk’o nam je film’ pružila je i Europska dokumentarna mreža (European Documentary Network, EDN).

Puk’o nam je film
Puk’o nam je film

Inicijativu “Puk’o nam je film” pokrenuli su filmski profesionalci iz Hrvatske s ciljem zaštite neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Inicijativu je dosad podržalo 800 potpisnika ih Hrvatske i iz svijeta. Uz niz filmaša iz Hrvatske potporu inicijativi dali su mađarski redatelj Bela Tarr, finski redatelji Arto Halonen i Juho Kuosmanen, a u otvorenom pismu podršku je izrazila i bivša zastupnica u Europarlamentu Doris Pack.

Izjavu podrške EDN-a donosimo u cijelosti:

“U svjetlu novijih političkih razvoja u vezi s radom i ustrojem Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Europska dokumentarna mreža (EDN) izražava potpunu podršku inicijativi “Puk’o nam je film” i manifestu koji su objavili Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatska udruga producenata.

Već dulje od 20 godina radimo na promidžbi i razvoju europskog dokumentarnog sektora i želimo istaknuti da je djelatan filmski sektor sa sustavom financiranja koji omogućuje kulturnu raznolikost i političku nezavisnost jedan od temelja naših demokratskih europskih društava. Naša je stroga preporuka da se uzmu u razmatranje prigovori koje su iznijeli hrvatski filmski autori te poduzmu potrebni koraci kako bi se HAVC-u omogućilo da nastavi svoj rad u uvjetima koji omogućuju procvat i samostalnost hrvatskog audiovizualnog krajolika.

Nadamo se i uvjereni smo da će se poduzeti odgovarajuće mjere, mjere koje će uzeti u obzir i riješiti pitanja na koja upozoravaju hrvatski filmski djelatnici u manifestu inicijative “Puk’o nam je film”. Ovim putem ujedno želimo naglasiti da će EDN i njezini članovi, koji predstavljaju 60 zemalja diljem Europe i svijeta, ostati u bliskom kontaktu s nacionalnim organizacijama filmskih profesionalaca u Hrvatskoj i u cijelosti podržavati njihovu borbu dok god se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje.

S poštovanjem,

Paul Pauwels
Ravnatelj
EDN – Europska dokumentarna mreža“

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh