Diyala: Različitost nas samo može obogatiti

Varaždinska reperica Diyala uskoro objavljuje svoj moćni novi album 'World Raw 3', pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo s njom o glazbi, suradnjama, majčinstvu i šminki.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page
Diyala (foto: Petar Borovac)

Diyala (foto: Petar Borovec)

Uskoro izlazi tvoj novi album “World Raw 3″. Kako bi opisala nove pjesme u odnosu na dosadašnji rad?

Diyala: Ovaj album je definitivno kruna mog stvaralaštva u smislu underground scene, osjećam to mnogo jače nego ikad. Rad je bio iznimno zahtjevan i iscrpljujući, pogotovo zato što sad stvaram uz mnogo veću životnu ulogu, a to je majčinstvo. Više nisam toliko slobodna da bi se bezbrižno mogla baviti time. Nikad nije ni bilo lako, ali koncentracija na obiteljski život, to novo biće koje te treba u svakom koraku… Mislim, svjesna sam svih tih promjena, ali morala sam se naviknuti na jedan drugačiji način rada.

Stvari posložiš tako da radiš u segmentima, počinješ više cijeniti tu svoju privatnost. Rad na pjesmama je mnogo složeniji, a pogotovo sad jer sam s producentom radila online. Isto tako u moj život su ušli ljudi koji su me potaknuli na još veću kreativnost i na tome sam im vječno zahvalna – ne mogu ne spomenuti Yesha koji je sa mnom sad već duže vrijeme i bez kojeg ne radim više ništa. On ima moje apsolutno povjerenje jer, eto, iskazao se, ne samo kao kolega koji je tu za mene, već i kao veliko srce, čovjek koji uvijek ima riječi podrške kad se pitam kako dalje.

Nije lako s nama umjetnicima i našim mušicama! On je skroz ležeran i mirne je glave pa je taj spoj odličan. Uostalom, prvi je koji mi je dao šansu nakon poroda, poticao me natrag na live performans. Bila sam jako nesigurna u početku, malo van svega, ali brzo mi se sve vratilo. Ipak je to u meni, čuči tiho dok ne stanem na to „najstrašnije /najdivnije“ mjesto gdje sam u potpunosti izložena. Ne treba mi nikakva druga terapija .

Ne može se reći da je album baš easy listening. Čini se da ima dosta utjecaja mračnijeg industriala. Otkud to?
Diyala:Već i ptice na grani znaju utjecaj raznolike glazbe na moj rad pogotovo metala, HC-a itd. Mislim, kaj drugo očekivati od žene koja obožava Marilyn Mansona, Slipknot, Tool i slično? Puno toga se razbuktalo i nakon suradnje sa Švicarcima RE, s kojima sam imala prilike otkriti segmente te elektronike posebno pjesma “HeartJuice” za koju smo i snimili video koji potpisuje Filip Filković. Tu je i Yesh sa svojim utjecajem d’n’bass, trap, grime itd… Ima toga… Volim izazove u glazbi i lako se snađem u nečem novom, pa uživam to povjerenje određenih ljudi koji mi šalju takve beatove, AKA vratolomije. Haha!

Jedno veliko iznenađenje svakako je bio moj razgovor s našim uvaženim glazbenim kritičarom gospodinom Dubravkom Jagatićem, koji mi je prišao nakon jednog nastupa i rekao da imam sve predispozicije da spojim mračne segmente, a da to bude kvalitetno. Ukratko – još jače to zamrači, Diyala – hehe… To mi je svakako bila nit vodilja i sve se na kraju lijepo spojilo uz meni najdražeg čovjeka, producenta na mom albumu – Masturbeatora.

Diyala i Masturbeator (foto: Petar Borovec)

Diyala i Masturbeator (foto: Petar Borovec)

Kako je došlo do suradnje s njim?

Diyala: Andrija je luuuuud Crnogorac (znam da sad umire od smijeha dok ovo čita)! Uuu, davno je to bilo dok mi se prvi put javio, bio je u neku ruku fan moje glazbe i onda mi ponudio svoje beatove. Nismo glazbeno kliknuli na prvu, ali vjerujem da je bilo potrebno da svatko od nas prođe još nešto malo pa da kliknemo. Meni se to desilo nakon rođenja mog sina Mare i eto… Objasnila sam mu u kojem smjeru želim ići, a on je osoba koja u glazbenom smislu kuži dobru elektroniku i netko tko voli metal scenu i voila – we have a winner!

Mislim da ga nitko nikad nije tolko uvukao u psihu umjetnika i emocije, vjerujem da je tako. Pa na kraju krajeva, čovjek je i već spavao kod mene u podrumu (pristojan podrum, molim lijepo, da ne ispadne da sam ga ostavila bez svjetla i zraka, haha!) i sprijateljili smo se, upoznao je moju obitelj itd.

Uglavnom, nije sve skupa bilo lako baš zbog te udaljenosti, pa su poteškoće u internetskoj komunikaciji dovodile i do nekih svađa, ali vjerujte – da toga nema, ne bi bilo dobro. Malo svađe mora biti, heh… Kaj reći kad spojiš dvije vruće krvi? A rekla sam mu odmah: “Hej, moj otac je Palestinac! Kaj si ti misliš?”

Veselim se i dalje našoj suradnji, ali i njegovom proboju na tržište. Pitanje je samo dobrog trenutka.

Općenito, imaš dosta interesantnih suradnji iza sebe u karijeri. Koje bi izdvojila?

Diyala: Ju… Ima ih dosta… Izdvojila bih svakako Bunzero (Belgija), tada je utjecajni DJ/Producent Distance stavio moju pjesmu “Cravingz” pod „Must hear“ na BBC radiju, a to mi je bilo OMG, YES! S Danza Macabra sam snimila dvije stvari, pjesmu “In for It” remiksirao je veliki Matthew Herbert koji je radio i na Moloku. Taj čovjek je čudo neviđeno! Velika čast, uglavnom. S Deafness By Noise snimila sam pjesmu “All Systems Down”. Znati da u istoj pjesmi pjevamo Krmpa, ja i Billy iz Biohazarda je onak – pffffffffffff, hellyeah, moj HC san je ostvaren, heh! I na kraju divan Andrea Ljekaj DJ/Producent, suradnja na pjesmi “The Unsaid” koja je pobrala odlične kritike u svijetu house glazbe.

Koliko je odrastanje u Brooklynu imalo utjecaja na tvoj način razmišljanja i bi li rekla da je to jedan od razloga zašto zvučiš toliko drugačije, da ne kažem svemirski u usporedbi s ostatkom domaćih glazbenih proizvoda?

Diyala: The alien has arrived! Haha! Imala sam tu čast i sreću proputovati svijet kao mala. Pet godina sam živjela u Iraku, a 4. razred osnovne sam završila u Brooklynu. Moja cijela obitelj s očeve strane živi u New Yorku pa smo i mi imali prilike iskusiti život u Americi. Pa ono, imala sam prilike čuti stvari koje se tu kod nas još nisu mogle čuti – sjetite se ere bez interneta i s ex-Yugo televizijskim programom. Sjećam se eksplozije MTV-ja tamo, tako da – DA, utjecaji su svakako krenuli upoznavajući njihov jezik i upijanje glazbe putem njihovih TV kanala. A isto tako i druženje s klincima koji su različitih nacionalnosti i rase svakako su bili inspiracija – i zato ne trpim one koji ne cijene različitost i ne poštuju ljude zbog boje kože. Zapravo, ne volim bilo kakvu vrstu diskriminacije, ali to je jedna opet druga priča, zar ne? Ne mogu to shvatiti, niti želim… Različitost nas samo može obogatiti.

Diyala (foto: Petar Borovac)

Diyala (foto: Petar Borovec)

Što uopće slušaš u zadnje vrijeme?

Diyala: Užasno puno grime koje ću i obraditi i to na veliko veselje mog DJ Yesha koji me tjera u tom smjeru, u smislu: furaj kamo god možeš na net i objavljuj radove.

Što znači “Life is new now and all is worthwhile”?

Diyala: Ja nikad nisam prestala pisati, unatoč zabludi nekih ljudi koji su mislili da će me majčinstvo utoliko promjeniti da vjerojatno ovo više neću raditi. Ma nema šanse! Ono, kad me pitaju: – Ti još pjevaš? Ja ih pitam: – Ti još dišeš!?!
Glazba je u meni, dio mene… Ta umjetnička forma kod mene nije stala ni nekoliko minuta nakon što se moje dijete rodilo, kad sam napisala te prve riječi i objavila na Facebooku: Life is new now & all is worth while.
To je i pjesma koju sam kasnije završila i posvetila je svom sinu.

Zašto se žene danas ne znaju šminkati?

Diyala: Tko to kaže? Haha! Vidim pratiš moje statuse, aludiraš na moj posao vizažistice. Pa OK, odgovorit ću ti.
Ovaj savjet dajem ženama koje zaista ne znaju što čine, pa je po mom mišljenju najbolje da se klone egzibicija, ako već nisu spremne uložiti trud:
1. Maknite bronzere s lica jer ste uvijek narančaste.
2. Miješajte dvije vrste pudera. Postoje ipak jesen /zima/proljeće/ljeto. Mičite nanošenje samo crne olovke s unutrašnjeg dijela oka ili samo bijele jer nepravilnom kombinacijom niste učinile baš ništa.
3. Maskaru bacite nakon par mjeseci. Molim vas, ne crtajte obrve olovkom ako nemate nikakvih likovnih predispozicija.
4. Nije stvar u makeup proizvodima, stvar je u načinu kako aplicirate makeup i koliko pazite na svoju kožu. I na kraju, zapamtite: Svaka žena može isfurati crveni ruž, bitna je nijansa!
Hahaha! Jel dobro tak?

Kad možemo očekivati koncertnu promociju albuma?
Diyala: Koncertnu promociju možete očekivati kroz manje od dva mjeseca, tj. negdje polovicom studenog u Zagrebu. Više informacija o svemu preko službene Diyala stranice na Facebooku. Nadam se da ćete prepoznati ovih 18 godina stvaralaštva i pridružiti mi se na ovom eventu gdje slavimo nešto novo, nešto drugačije u nas Hrvata… Hvala svima koji me podržavaju ovim ili onim putem!

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Print this page

Komentari

Close
Pratite nas i lajkate